Avrupa'nın birçok ülkesinde Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun (AABK) çağrısı üzerine eş zamanlı olarak bir araya gelen binlerce Alevi, IŞİD'in Alevilere yönelik katliamlarını, Türkiye başkonsoloslukları önüne siyah çelenk bırakarak ve konsolosluklar önünde mumlar yakarak protesto etti.

AABK tarafından merkezi olarak düzenlenen gösterilere Demokratik Güç Birliği oluşumu da destek verdi.  Eylemlerde Türkiye'nin IŞİD'e silah sevkiyatı yaptığı, tıbbi yardım malzemesi desteği sağladığı ve ekonomik olarak desteklediği ileri sürüldü.

Gösterilerde Almanca, Fransızca, İngilizce ve Türkçe okunan AABK açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"IŞİD'e destek veren Türkiye hükümeti başta olmak üzere, Alevi katliamlarına sessiz kalan ve yaptırım uygulamayan Avrupa ülkelerinin iki yüzlü politikalarına son verilmelidir. IŞİD çetelerine giden para ve silah akışı açıkça engellenmelidir. Bu çetelere destek veren devletler açık bir şekilde deşifre edilerek savaş suçuyla (insanlık suçu) yargılanması sağlanmalıdır.

Aleviler olarak, dünyanın neresinde olursa olsun, dilinden, inancından, renginden, yaşam biçiminden, fikirlerinden dolayı, insanların katledilmesini, zulme uğramasını şiddetle kınıyoruz. Günümüz dünyasında bu tür vahşetlerin yaşanmasından utanç duymaktayız. İnsanlığı vicdanlarıyla konuşmaya bu barbarlığa karşı barikat oluşturmaya davet ediyoruz. Unutulmasın ki; söndürülmediği taktirde bu yangın bütün dünyayı yakar"

ÜÇ FİDAN UNUTULMADI

Yapılan protesto gösterilerinde 6 Mayıs 1972 yılında idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan da unutulmadı; 'üç fidan', katledilişlerinin 43.yıldönümünde okunan şiirlerle anıldı.

(Avrupa Postası / Demokrat Haber)