Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği, yayımladığı mesajda Osman Kavala'nın tutukluluğunun uzatılmasına tepki gösterdi, "İnsan hakları ihlali" dedi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği tarafından yayımlanan mesajda, İstanbul 13. Ceza Mahkemesi’nde alınan tutukluğun uzatılması kararıyla, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemeleri (AİHM) kararlarına uyma sorumluluğunu da çiğnediğine bir kez daha dikkat çekildi.

VOA Türkçe'nin haberine göre bugün yayınlanan mesajda, Avrupalı yetkililerin, Kavala’nın tutukluluğunu keyfi olarak tanımlayan ve serbest bırakılması için çağrı yapan, 6 karar ve bir geçici çözüm tasarısına rağmen hala işadamının tutuklu olduğunun altı çizildi.

Kavala’ya yönelik dayanaksız suçlamaların devam etmesinin eleştirildiği mesajda, “Kavala, insan hakları savunucularını, avukatları ve gazetecileri susturmak için kullanılan bir yargı sisteminin kurbanıdır” denildi ve Kavala'nın derhal serbest bırakılması istendi.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de haziran ayında yayımladığı açıklamada, AİHM kararlarının uygulanmaması ve Kavala’nın tutukluluk halinin devam etmesi halinde Türkiye’ye karşı “ihlal prosedürü” başlatılacağı uyarısında bulunmuştu.

Konsey, ihlal prosedürü kapsamında Avrupa yasalarını uygulama sorumluluklarını ihlal eden ülkelere cezai uygulama kararı alabiliyor. Bu uygulama şu ana kadar sadece bir kez, Azerbaycan’a karşı kullandı.