Avrupa Konseyi, iddianamesiz bir yılı aşkın süredir Silivri Cezaevi'nde bulunan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı, İnsan hakları eylemcisi, iş insanı Osman Kavala'nın AİHM'deki davasına müdahil olacağını açıkladı.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Twitter'daki hesabından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) davasında Osman Kavala'nın lehine müdahil taraf olarak katılacağını duyurdu.

Bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan ve iddianamesi henüz hazırlanmayan tutuklu iş insanı Kavala hakkında AİHM, Ankara'dan savunma talep etmişti. Mahkeme özellikle geçici tutukluluk süresinin yasallığı ve Anayasa Mahkemesi önündeki süreç hakkında bilgi istemişti.

Geçtiğimiz günlerde de Kavala'nın tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında,  İstanbul, Adana, Antalya ve Muğla'da yapılan operasyonda, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür'ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, Anadolu Kültür Genel Koordinatörü Asena Günal, danışmanları Çiğdem Mater ve Meltem Aslan, Bora Sarı, Ayşegül Güzel, Filiz Telek'in de aralarında bulunduğu 13 isim gözaltına alınmıştı. Mahkeme, İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi Çalışanı, Diyalog ve Uzmanlaşma Derneği Kurucu Üyesi, Helsinki Yurttaşlar Derneği Üyesi Yiğit Aksakoğlu tutuklanmasına karar vermişti.

Gözaltına alınan 12 kişi ise serbest bırakılmıştı.