CPT’nin Türk hükümetinin onayıyla bu sabah açıklanan ziyaret raporunda, cezaevinde aralarında Abdullah Öcalan’ın da bulunduğu dört mahkumdan hiç birinin işkence veya kötü muamele şikayeti dile getirmediği ve "cezaevi yönetim ve personelinden düzgün muamele gördükleri” not edildi.

40 MATREKARELİK DAİRE 

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre raporda, Abdullah Öcalan’ın fiziksel tutukluluk koşullarının 2013 yılındaki İmralı ziyaretine oranla “gözle görülür derecede iyileştiği” belirtildi. Öcalan için üç hücrenin birleştirilip 40 metrekarelik daireye dönüştürüldüğü, bunun içinde yatak, kütüphane, masa, sandalye, kanepe ve televizyonlu bir oturma odası ile duş, lavabo ve tuvaletli bir banyonun olduğu bildirildi. Öcalan’a ayrıca 50 metrekare büyüklüğünde bir açıkhava egzersiz avlusu tahsis edildiği de belirtildi.

CPT, Öcalan için günlük açıkhava egzersiz süresinin diğer mahkumlar gibi 2 saatten 4 saate çıkarıldığını belirtmekle birlikte, mahkumların bu egzersizleri yalnız yapmak zorunda olduklarına işaret edip, bu durumun diğer F-tipi cezaevlerindeki mahkumlarla İmralı’dakiler arasında “ayrımcılık” oluşturduğunu kaydetti. Mahkumlara açık havada ortak egzersiz olanağı yaratılmasının istendiği raporda, Adalet Bakanlığı’nın bu konuda iyileştirici önlemler üzerinde çalışıldığını bildirdiği aktarıldı.

TÜM MAHKUMLARA TELEFON YASAĞI 

Raporda İmralı mahkumlarının dış dünyayla temasları konusuna da yer verildi. Raporun bu bölümünde özellikle Abdullah Öcalan’ın konumu ön plana çekildi. Öcalan’ın 2014’ten bu yana avukatları tarafından ziyaret edilemediği, 2014 yılında 16 kez, 2015 başlarında da 7 kez milletvekilleri tarafından ziyaret edildiği not düşüldü. Öcalan’ı ziyaret için avukatların  2014 ve 2015 yıllarında 97'şer kez başvuruda bulundukları hatırlatıldı. İmralı Cezaevi Gözlem ve İdare Kurulu’nun 29 Haziran 2015’ten itibaren cezaevindeki tüm mahkumlara telefon yasağı getirdiği belirtildi.

TEKNE ARIZALANDI İNANDIRICI GELMİYOR 

CPT, Öcalan'ın ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmemesi konusunda Türk makamlarının “İmralı’ya gidecek teknelerde teknik arıza” veya “kötü hava koşulları” gibi gerekçeleri inandırıcı bulmadığını da belirtti. Ancak Türk makamlarının “bu ziyaretler terör faaliyetlerine sebep olabilecek mesajlar verilmesi amacıyla kullanılabilir” kaygısıyla Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmemesi yönündeki politikaya devam edecekleri sinyali verdiği bildirdi. CPT buna rağmen Ankara’ya İmralı’daki tüm mahkumların aile ve avukatlarıyla görüşebilmeleri için gerekli adımların atılması çağrısında bulundu. Türk hükümeti raporun bu bölümüne Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan’ın 11 Eylül 2016 tarihinde bir bayram günü İmralı’yı ziyaret etmesine izin verildiğini belirtmekle yetindi.

ÖCALAN'A GELEN MEKTUPLAR

CPT, İmralı mahkumlarının dış dünyayla mektuplaşmaları konusunda da Türk hükümetinden bilgi istedi. Türk hükümeti Ocak 2015-Ekim 2016 arasında Abdullah Öcalan’a toplam 568 mektup geldiğini, bunların 329’unun kendisine verildiğini, 239’unun ise verilmediğini bildirdi. Aynı dönemde Abdullah Öcalan’ın dışarıya sadece 1 mektup gönderdiği belirtildi.

Bir Avrupa Konseyi organı olan Strasbourg merkezli CPT, Avrupa genelinde cezaevi ve tutukluluk koşulları konusunda referans organ olma özelliğine sahip. CPT Mart 1999’dan bu yana İmralı adasına Abdullah Öcalan için yedi ziyaret gerçekleştirdi.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe