Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetlemekle yükümlü Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, üç ayda bir yapılan rutin toplantısını gerçekleştirmek üzere bugün bir araya gelecek.

Toplantının gündeminde Türkiye’nin ısrarla uygulamadığı Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Osman Kavala kararı sebebiyle alınabilecek yaptırımlar da var.

Komitenin toplantısında, Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasını emreden AİHM kararının uygulanma durumu da incelenecek.

Civil Rights Defenders, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Research Institute on Turkey, Roza Kadın Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Yurttaşlık Derneği ortak açıklama ile Ankara’ya AİHM kararlarını uygulama çağrısı yaptı.

AİHM Kararının daha sonra kesinlik kazandığının altını çizen kurumlar yaptığı ortak açıklamada adeta yılan hikayesine dönen Kavala dosyasına dair detaylar verdi. Açıklamada şöyle denildi:

"Kavala’nın siyasi saikle cezaevinde tutulduğunu tasdikleyen karar bugüne dek uygulanmadığı gibi, o tarihten bu yana hakkında yeni bir iddianame hazırlanarak 15 Temmuz darbe girişimini düzenlediği iddia edildi, casusluk suçlamasıyla karşılaştı. Bu davada da herhangi bir somut delile ulaşılamazken, 2021 yılının Ocak ayında da Gezi davasında verilen beraat kararlarının istinaf mahkemesince bozulduğunu öğrendik. Bu süreçte 15 Temmuz darbe girişimi ve Gezi davaları birleşti, Kavala ve diğer sanıkların yargılaması tek dosya üzerinden devam etti.

Bugün geldiğimiz noktada ise Kavala’nın dosyası, kısa süre önce Yargıtay’dan dönen ve kamuoyu nezdinde “Çarşı davası” olarak bilinen yine Gezi direnişine dair 35 sanıklı başka bir dosya ile birleşti. Hukuki usulsüzlükler de içeren bu birleşme kararı sonrasında çok sanıklı ve birbiriyle somut bağ taşımayan olayların konu edildiği torba bir davaya dönüşen Gezi dosyası, Osman Kavala’nın tutukluluk halinin uzatılması için hukuk dışı şekillerde araçsallaştırılmaya devam ediliyor."

KOMİTE "İHLALLER SÜRÜYOR" GÖRÜŞÜNÜ KORUDU

Ankara’nın AİHM kararını bertaraf ettiğini iddia ettiği ifade edilen açıklamada, Bakanlar Komitesi tespit edilen ihlallerin sürdüğü görüşünü koruduğunun altını çizdiğini de anımsattı.

Hükümetin iddialarının aksine Aralık 2019’dan bu yana geçen süreçte Kavala hakkında yeni bir delil ortaya konamadığı vurgulanan açıklamada, "Biz, imzacı insan hakları örgütleri olarak, AİHM kararının derhal uygulanarak Osman Kavala’nın tahliye edilmesini talep ediyor; aksi takdirde Komite’yi ilgili AİHM kararının uygulanması için gerekli tüm tedbirleri almaya çağırıyoruz” denildi.

3 KURUM'DAN TÜRKİYE'YE KARŞI İHLAL DAVASI AÇILMASI TALEBİ

Bianet'te yer alan habere göre İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Hukukçular Komisyonu ve Türkiye Dava Destek Projesi de bugün toplanacak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasına karar veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararını uygulamadığı için Türkiye aleyhine ihlal davası açılması çağrısında bulundu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü kıdemli hukuk danışmanı Aisling Reidy, "Türkiye'nin Kavala kararını uygulama yükümlülüğüne ısrarlı ve açık bir şekilde karşı çıkması karşısında, Bakanlar Komitesi Türkiye'ye karşı ihlal davası açmalı. Komite, olmazsa tedbirlerin artırılması taahhüdü ile Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması için de çağrıda bulunmalı" dedi.

Kaynak: Evrensel