Avrupa Birliği’nin (AB) korona virüsü salgınının gölgesinde Brüksel’de yapılan liderler zirvesinde, Almanya, Fransa ve İtalya’dan ‘Libya’ya yönelik silah ambargosunu delen ülkelere’ yaptırım tehdidi geldi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Libya’daki gelişmeler hakkında üçlü bir toplantı yapıp ortak bildiri yayımladı.

‘YAPTIRIMLARI DÜŞÜNMEYE HAZIRIZ’

Bildiride, Libya’ya müdahale eden dış güçlerin adı anılmamakla birlikte, “Bütün yabancı aktörleri müdahalelerini artırmaya son vermeye ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosuna tam olarak uymaya çağırıyoruz” denildi.

Liderler, “Silah ambargosunun deniz, kara veya hava yoluyla ihlal edilmesinin sürmesi halinde, olası yaptırımları gözden geçirmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

‘SAVAŞA DERHAL SON VERİLMELİ’

“Bu ülkede tırmanan askeri gerilim ve artan bölgesel çatışma riski nedeniyle ciddi endişeleri paylaşıyoruz” denilen bildiride, “Dolayısıyla Libya’daki tüm taraflara ve onların yabancı destekçilerine savaşa derhal son verme ve ülke çapında devam eden askeri tırmanmaya sonlandırma çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri yer aldı.

Bu bildiri Avrupalı ülkelerin ilk kez Libya konusunda yaptırım tehdidinde bulunması açısından önem taşırken, Reuters ajansına konuşan Avrupalı diplomatlar ‘AB ülkelerinin Libya’daki her iki taraftan şahıslara yaptırım kararı almayı da düşünebileceğini’ söyledi.

İKİ TARAF DA AMBARGOYU DELMEKLE SUÇLANIYOR

Libya’daki iç savaşta Türkiye, Birleşmiş Milletler’in ülkenin meşru idaresi olarak tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH) destekliyor.

Tobruk’ta bulunan ve yine Birleşmiş Milletler tarafından ülkenin meşru yasama organı olarak tanınan Temsilciler Meclisi ile onun desteklediği General Halife Hafter’in arkasında ise Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya bulunuyor. Savaşta her iki cephe de silah ambargosunu delmekle suçlanıyor.

UMH SİRTE’YE ASKER KAYDIRDI

UMH güçleri son olarak, ülkenin ana petrol terminallerinden biri olan Sirte kentinin yakınına asker kaydırdı.

UMH Sirte’yi Hafter’den geri almayı planlarken gözler, “Sirte kırmızı çizgimizdir” diyen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’ye çevrildi.

Zira Tobruk’taki Temsilciler Meclisi geçtiğimiz hafta Sisi’ye doğrudan müdahale çağrısında bulundu; Sisi de perşembe günü çoğunluğu Libya’nın doğusundan aşiret güçlerini Kahire’de ağırladı.