Parlamenter, akademisyen ve gazetecilerden oluşan Avrupa heyetinin, temaslarda bulunduğu Diyarbakır'da yapacağı açıklama OHAL gerekçesiyle engellendi.

Avrupa Parlamentosu’ndan parlamenterler, akademisyen ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu heyet, Diyarbakır’a gelerek, sivil toplum kuruluşları, sendika ve siyasi partilerle görüştü. Heyet, ilk olarak Demokratik Toplum Kongresi’ni (DTK) ziyaret etti. Daha sonra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezi’ne geçti. Burada da DBP Eş Genel Başkan Yardımcıları Ramazan Tunç, Fatma Gül ve Mehmet Salih Yıldız tarafından karşılanan heyet, bölgede yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi aldı.

Heyetin görüşmesi esnasında parti binası önünde çok sayıda polis bekletilirken, heyetin parti binası önünde yapmak istediği açıklama ise polislerce valilik kararı olduğu belirtilerek engellendi.

Bunun üzerine heyet parti binasında açıklamada bulundu. Heyet adına açıklama yapan Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Thomas Miley, daha önce planladıkları görüşmeleri gerçekleştirmek için geldikleri Türkiye’de İmralı Adası’nda tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile de görüşmek istediklerini ve Adalet Bakanlığı’na başvurduklarını belirtti.

Miley, Adalet Bakanlığı’na yaptıkları görüşme talebinin ise resmi bir açıklama yapılmadan reddedildiğini söyledi.

Heyetin özellikle ülkedeki barış sürecinin sona ermesinden bu yana yaşananlara ilişkin bilgi edinmek istediğini belirten Miley, özellikle bölgede ilan edilen sokağa çıkma yasakları nedeniyle insan hak ihlallerinin çok yoğun bir şekilde yaşandığının farkında olduklarını söyledi.

Miley, gerçekleştirecekleri ziyaretlerinin ardından rapor hazırlayacaklarını ve bu raporu da uluslararası mekanizmalara sunacaklarını belirtti. (Kaynak: Dihaber)