Almanya, Hollanda, İsviçre ve Fransa gibi birçok ülkede HDP ile dayanışmak için düzenlenen yürüyüşlere binlerce kişi katıldı.
 
Fransa, Almanya, İsviçre, Hollanda, Finlandiya gibi birçok Avrupa ülkesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile dayanışmak için binlerce kişinin katıldığı eylemler düzenlendi. Fransa’nın başkenti Paris ile Rennes, Almanya’nın Düsseldorf ve Finlandiya’nın Helsinki kentlerinde, AKP-MHP iktidarına karşı “HDP’yi kapattırmayacağız, faşizmi birlikte yeneceğiz” sloganıyla yürüyüşler yapıldı.
 
PARİS

Paris’te Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) öncülüğünde, kitlesel bir yürüyüş düzenlendi.  République Meydanı’nda bir araya gelen çok sayıda kişi, “HDP’nin kapatılmasına izin vermiyoruz, Türkiye’de faşizmi yeneceğiz” pankartıyla yürüyerek, “HDP’liyiz yerdeyiz” dövizlerini taşıdı. Stalingrad Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kitle, yol boyunca slogan attı. Yürüyüş boyunca esnaflara ve yolda geçen halka CDKF’nin HDP için hazırladığı Fransızca bildiriler dağıtıldı. 

Stalingrad Meydanı’na ulaşıldıktan sonra burada bir miting yapıldı. Mitingde, HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ile Mithat Sincar’ın 18 Eylül eylemleri için yazdıkları mesaj okundu.

Mesajın ardından HDP adına Veysel Keser bir açıklama yaptı. Keser, ”AKP-MHP iktidarı tarafından demokrasiye darbe yapılmak isteniyor. Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun iktidarın siyasi hesapları ile hukuktan yoksun bir şekilde vekilliğinin düşürüldüğü gün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, partimiz hakkında kapatma davası açtı. Bu gelişmeler, AKP iktidarının yargıyı muhalefet üzerinde nasıl bir sopaya dönüştürdüğünün açık kanıtı niteliğinde. Talimatla hareket eden Yargıtay Başsavcısı, meşru olmaktan uzak, hukuk dışı bir karara imza atmış oldu” diye konuştu. 

HDP’YLE DAYANIŞMA 

ADGB adına Kemal Karanfil de bir açıklama yaptı. Karanfil, “HDP sadece bir seçim partisi değildir, bir ihale partisi değildir, bir makarna ile yola getirilen insanların partisi değildir. HDP özgürlük isteyenlerin, adalet isteyenlerin partisidir. HDP’nin şehitleri vardır, cezaevleri HDP’lilerle doludur. Bu faşist iktidar AKP ve destekçisi MHP tüm suçlarını HDP ile kapatmak istiyorlar” diyerek “Gün HDP’ye sahip çıkma zamanıdır, gün birlikte olma zamanıdır” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.  

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de çok sayıda kişi, Türkiye’nin saldırılarına karşı ve PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride ve HDP’ye yönelik baskılara karşı bir miting düzenlendi. Place du Colombier’de saygı duruşu ile başlayan mitingde, HDP'nin kapatılma tehdidine ve KDP’nin işbirliğiyle yapılan saldırılarla ilgili bildiri okundu. 

Daha sonra Place du Colombier’den Republique Meydanı'na doğru yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca "Bimre xiyaneta KDP”, “Bijî berxwedana gerîla”, "Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

DÜSSELDORF

Almanya'nın Düsseldorf kentinde HDP'yi sahiplenmek amacıyla, Avrupa Demokratik Güç Birliği öncülüğünde merkez tren garı önünde toplanan çok sayıda kişi yürüyüş düzenledi.  "HDP'liyiz, her yerdeyiz", "HDP'yi kapattırmayacağız" pankartlarının taşındığı eylemde, yaklaşık 2 buçuk kilometrelik bir yürüyüş yapıldı. Sık sık HDP'yi sahiplenen sloganların atıldığı eyleme Alman kamuoyu da yoğun ilgi gösterdi.
 
Eylem kortejine HDP'li eski milletvekilleri ve belediye başkanlarının olduğu bir heyet öncülük etti. Yürüyüşün ardından Düsseldorf merkez tren garı önünde katılımcılar yaptıkları konuşmalarla HDP'nin demokrasi mücadelesine dikkat çekildi. Eylem halaylar sloganlar ve zılgıtlarla sona erdi.

HELSİNKİ

Finlandiya’da yaşayan Kürtler, HDP ile dayanışmak amacıyla bir stant açtı. Türkiye’deki siyasi durum ve HDP’ye yönelik adaletsizlik ve hak ihlalleri hakkında çevreden geçenleri bilgilendiren Kürtler, Fince broşürler dağıttı.