Korona virüsü salgınında binlerce kişinin öldüğü Avrupa, bu kez de binlerce zeytin ağacını öldüren bir bakterinin tehdidi altında.

İtalya’da şu ana dek bir milyon zeytin ağacını öldüren Xylella fastidiosa isimli bakterinin, önlem alınmaması halinde Yunanistan ve İspanya’ya da yayılıp milyarlarca euro zarara yol açabileceği belirtildi.

İtalya’daki CNR Ulusal Araştırma Konseyi’nin Sürdürülebilir Bitki Koruma Enstitüsü’nün yeni açıkladığı araştırmaya göre, söz konusu bakteri Güney Avrupa’daki zeytin ağaçlarının tehdit ediyor.

Şu an için bilinen bir tedavisi olmayan bakterinin neden olduğu enfeksiyon, bitkilerin su ve besin taşıma yeteneğini sınırlayarak kurumalarına yol açıyor.

Bakteri, zeytin ağaçlarının yanı sıra kiraz, badem ve erik ağaçlarını da etkileyen bakteriye, İtalya’nın ardından İspanya, Fransa ve Portekiz’de de rastlandı.

50 YIL İÇİNDE 17 MİLYAR EURO ZARAR

CNR’ın raporunda ise ‘bitkiler için en tehlikeli patojen’ olarak bilinen Xylella’nın Avrupa’da yol açabileceği olası ekonomik zarar hesaplandı.

Araştırmada, enfeksiyonun yayılmasının önlenememesi ve yeni ağaç dikilmemesi halinde ortaya çıkabilecek farklı senaryolar değerlendirildi ve modelleme çalışmaları yapıldı.

Araştırmayı yürüten ekip, Avrupa’da zeytinyağı üretiminin yüzde 95’inin sağlandığı İtalya, İspanya ve Yunanistan örnekleri üzerinden ilerlendi. Buna göre, İtalya’da bakteri nedeniyle önümüzdeki 50 yıl içinde 5 milyar, İspanya’da 17 milyar, Yunanistan’da da 2 milyar euroluk kayıp yaşanabilir.

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI YÜKSELEBİLİR

Aynı zamanda, tüketiciler açısından da özellikle zeytinyağının fiyatı yükselebilir. Araştırmanın baş yazarı olan Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi’nden Kevin Schneider, bu durumda tedarik zorluğundan kaynaklanacak sıkıntının, fiyatları yükselteceğini ve tüketicilerin etkileneceğini dile getirdi.

‘KÜLTÜREL KAYIPLAR DA YAŞANACAK’

Schneider, ekonominin yanı sıra turizm sektörünün de bundan etkileneceğini ve kültürel kayıplar yaşanacağını söyledi.

Schneider, kültürel bunun kültürel mirasın kaybolması anlamına da geldiğini söyledi ve “Büyükanneler ve büyükbabalardan miras kalan kalan arazilerin, tarlaların yok olmasına nasıl fiyat biçebilirsiniz ki” ifadelerini kullandı.

‘TARIMA BAĞLI YEREL EKONOMİ ETKİLENİYOR’

İtalya’da bu patojenin yayılmasıyla beraber, 2013 yılından bu yana mahsulde ve verimde yüzde 60’lık bir düşüş kaydedildi.

CNR’dan Dr. Maria Saponari, bitkilerin zarar görmesinin turizmi de etkilediğini söyledi. Saponari, bu enfeksiyonun yayılmasının ‘tarıma bağlı yerel ekonomiyi ciddi şekilde etkilediğini’ dile getirdi.

Kaynak: Duvar