Avrupa’da 1986 yılından beri resmi çatı derneği statüsüyle faaliyet sürüdüren ATİK (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu) üyelerine yönelik Almanya, İsviçre, Avusturya ve Yunanistan’da eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Karlsruhe Alman Federal Başsavcılığı’nın talimatıyla yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 8 kişi “TKP/ML üyesi oldukları” iddiasıyla tutuklandı.

Tutuklamaların ardından ATİK bir açıklama yayımladı. Konfederasyonun son dönemde Kobanê Direnişi ile dayanışma, ırkçı Pegida karşıtı eylemler, HDP seçim çalışmaları, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı gibi çalışmalarıyla egemenleri rahatsız ettiğini söyleyen ATİK, operasyonun sadece ATİK’e değil, Avrupa’da yükselen muhalefete destek sunanlara yönelik olduğunu belirtti.

Dayanışma çağrısı yapan ATİK'in açıklamasının bir kısmı şöyle:

ATİK KİMLERİ RAHATSIZ ETTİ?

"Bu sorunun cevabını bulmak için son dönem yürütmekte olduğumuz faaliyetlerimizi hatırlamak yeterli olacaktır. Kobane Direnişiyle dayanışma, Irkçı Pegida karşıtı eylemler, HDP Seçim çalışmaları ve Ermeni Soykırımı'nın 100.yılı gibi merkezi kampanya ve çalışmalarımızın ana hattı oluşturduğu süreç, gerek Almanya gerekse İsviçre gibi Irkçılığın devlet politikası olduğu kapitalistleri rahatsız ettiği aşikardır. Öyle ki bir yandan ırkçı Pegida Örgütü için kınama açıklamaları yapan Alman siyaseti diğer yandan daha geçen hafta Frankfurt’ta yapılan Pegida karşıtı eylemde olduğu gibi aktivistlerimizi özel hedef seçerek polislerine ağır bir şekilde dövdürtebiliyor. Avrupalı kapitalistlerin bu iki yüzlü poltikaları, demokrasiden yana olan biz ve dost demokrat kurumların yakınen bildikleri bir gerçektir."

NAV-DEM: GÖZDAĞI VERİLİYOR

Almanya'da bir yardım kuruluşu olan NAV-DEM (Demokratik Kürt Toplum Merkezi) de yaptığı  yazılı açıklamayla operasyonu kınadı. Açıklamada, ATİK'in uzun yıllardır Avrupa'da demokrasi, eşitlik, ırkçılık karşıtı ve Türkiye'nin demokratikleşmesi, Kürt sorununun çözümü için mücadele eden bir kurum olduğuna dikkat çekildi.

"Bu kadar aktif olan bir kuruma yapılan operasyon devletlerin kirli çıkar ilişkilerinin sonucu Kürt, Türkiyeli sol kurumların şahsında göçmenlere gözdağı verme politikalarıdır" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Özellikle Şengal, Kobanê direnişlerinde aktif rol üstlenen, insani yardımları yılın temel çalışması yapan; Türkiye'de yapılacak genel seçimlerde Avrupa'da barış, demokrasi, eşitlik, HDP için aktif çalışan ATİK'e böylesi bir dönemde operasyon yapılması bizde manidardır. Operasyonu kınıyor, tutuklanan ATİK yönetici ve üyelerinin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Herkesi ATİK ile dayanışmaya davet ediyoruz," denildi.

Kaynak: Avrupa Postası, Sendika.Org, ANF, Demokrat Haber