Avrupa Birliği'nin Türkiye Büyükelçisi Hansjörg Haber, görevinden istifa etti.

Alman Büyükelçi Hansjörg Haber, Ağustos 2015'te AB Türkiye Delegasyonu Başkanlığı'na getirilmişti.

Hansjörg Haber bir süre önce gazetecilere yaptığı açıklamalarda, mülteci anlaşması ve vize muafiyeti sürecinde Türk yetkililerden gelen açıklamaları eleştirmiş ve bu açıklamalarının ardından Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

Haber, Türkiye’nin tavrını özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını eleştirerek, “Bir atasözümüz var, ‘Türk gibi başlayıp Alman gibi bitirmek’ diye, burada tersi oldu” ifadelerini kullanmıştı.

Bu açıklamalar nedeniyle dönemin AB Bakanı Volkan Bozkır’ın sert tepkisiyle karşılaşan ve açıklama için Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Haber, Brüksel’in de baskısıyla karşı karşıya kalınca istifa etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Brüksel’deki AB kaynakları istifa sürecinde iletişim sorununun önemli rol oynadığına dikkat çekiyor. Haber’in açıklamalarının AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’yi daha ilk aşamada rahatsız ettiği, sonrasında Haber’in kendisinden talep edilen adımları atmaması üzerine ise rahatsızlığın iyice arttığı öğrenildi.

Bir AB yetkilisi, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamaların hemen sonrasında Haber’den ‘netleştirme’ talep ettiğini ancak bu talebe net bir cevap verilmediğini, Bozkır’ın tepkisinin ardından da adım atılmamasının ‘bardağı taşırdığını’ belirtti.

Ankara ile Brüksel arasında gerginliğe neden olan olumsuz gelişmeler sonrasında Mogherini’nin Haber’den istifasını istediği öğrenildi.

Bu talep üzerine Almanya devreye girerek sorunu gidermeye çalıştıysa da durumda bir değişiklik olmadı. Bunun üzerine Haber istifa kararı aldı. Haber’in yaklaşık bir ay içinde fiilen görevden ayrılması bekleniyor.

(Kaynak: Hürriyet)