Avrupa Birliği'nde koronavirüs aşılarının yapılmasına koordineli bir biçimde pazar sabahı resmen başlandı.  

Ancak Almanya, Macaristan ve Slovakya'da ilk aşılar, teslimattan hemen sonra cumartesi günü yapılmıştı. 

Avrupa Birliği'nde 330 binden fazla can kaybına neden olan Covid-19 salgınının sonlanması için büyük umut bağlanan aşılama uygulamasına pazar sabah 08:00'de başlandı. 27 AB üyesi ülkeye cuma günü gönderilmeye başlanan aşılar, risk grubu ve sağlık çalışanlarına vurulmaya başlandı. 

Almanya, Macaristan ve Slovakya ise aşı çalışmalarına birlik ülkelerinden bir gün önce başladı. Bu ülkeler aşı teslimatının hemen ardından cumartesi günü ilk aşıları yaptı. 

Magdeburg kenti yakınlarındaki Halberstadt beldesinde bir yaşlı bakım merkezinde kalan 101 yaşındaki Edith Kwoizalla, Almanya'da Covid-19 aşısı yaptıran ilk kişi oldu. 

Alman medyasında yer alan haberlerde, yaşlı bakım merkezinde 50 kişiye, Biontech ile Pfizer şirketinin ürettiği aşıdan yapıldığı, bunlardan 10'nun çalışanlar olduğu ifade edildi. 

Resmi toplu aşılamanın pazar sabahı başladığı Almanya'da 80 yaşın üzerindeki kişiler ile risk altında bulunan hemşire ve hastane personeli aşı önceliğine sahip. 

Macaristan'da ise başkent Budapeşte'deki bir hastanenin çalışanları aşılanırken, Slovakya'da ise aşıyı ilk yaptıran 60 yaşındaki salgın hastalıklar uzmanı Vladimir Krcmery oldu. 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, aşıların AB ülkelerine teslim edildiğini videolu bir mesajla duyurmuştu. "Zor bir yılda yeni bir sayfa açmaya başlıyoruz." diyen von der Leyen, teslimatların yapıldığını, yarın Avrupa'nın genelinde sağlık görevlilerinin aşıları yapmaya başlayacağını bildirmişti. 

İlk teslimatın her ülke için 10 bin doz ile sınırlı olduğu belirtiliyor. Aşılama programında kimlere öncelik verileceğine Brüksel değil yerel hükümetler karar verecek. 

Yaklaşık 450 milyon nüfuslu Avrupa Birliği'nde, salgının başından bu yana en az 16 milyon vaka rapor edildi, 336 bin kişi hayatını kaybetti. Yapılan testlerin yetersizliğinden ve veri eksikliğinden dolayı gerçek sayının çok daha fazla olduğu biliniyor.