CHP’li Ataşehir Belediyesi’nde çalışırken işten çıkarılan DİSK'e bağlı Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) işyeri temsilcisi Melike Şahin ile Güvenlik İşçileri Sendikası işyeri temsilcisi Alişan İpşiroğlu, 167 gündür işlerine geri dönmeleri talebiyle belediye önünde oturma eylemi yapıyor. Farklı gerekçelerle işlerine son verilse de sendikal faaliyetleri dolayısıyla işten çıkarıldıklarını söyleyen eylemdeki işçileri koronavirüs salgını da durduramadı.

Koronavirüs salgınından ötürü yapılan sosyal izolasyon uyarılarına rağmen eylemlerini sürdüren işçiler, haklarını alana kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

‘KORONAVİRÜS BUNLARDAN DAHA AZ TEHLİKELİ’

Salgın tehdidinin kendilerini direnmekten alıkoyamayacağını söyleyen eylemdeki işçilerden Melike Şahin, işlerine son verilmesiyle zaten açlık ile sınandıklarını dile getirdi. Şahin, içerisinde bulundukları koşulları “İş ve sağlık güvencem elimden alınmış durumda. Koronavirüs bunlardan daha az tehlikeli diye düşünüyorum” diye belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerel seçimler öncesi sarf ettiği ‘Hiçbir belediyemizde hiçbir işçi haksız yere işten çıkarılmayacak’ sözlerini hatırlatan Şahin, belediyenin bu sözü hiçe sayarak kendilerini işten çıkardığını ifade etti.

“Virüste olsa hakkımız olanı istemeye, direnmeye devam edeceğiz” diyen Şahin, önemli olanın işleri, ekmekleri ve onurları için direnmek olduğunu kaydetti.

‘İNSANLAR BİREYSELLİĞİE İTİLEREK YALNIZLAŞTIRILIYOR’

Alişan İpşiroğlu ise, verdikleri mücadelenin başından beri bireysel olmadığını, insanların bireyselliğe itilerek yalnızlaştırılmasına ve biat kültürünün empoze edilmesine karşı durduklarını dile getirdi.

Koronavirüs ile mücadelede de insanların yalnızlığa itildiğini söyleyen İpşiroğlu, “Virüs ile olan mücadelede de dayanışma içerisinde olduğumuz takdirde bu sıkıntıdan daha kolay çıkarız. Dayanışmadan, birleşmeden yanaysak sözümüzü eyleme dönüştürme çabasındayız. Sonuna kadarda eylemimize devam edeceğiz” dedi.

KIZI KORONAVİRÜS BAHANESİYLE ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILMIŞ

Türkiye’de milyonlarca işçinin kayıt dışı çalıştığını belirten İpşiroğlu, koronavirüs bahanesiyle ücretsiz izne çıkarılan işçilerden birinin de kızı olduğunu paylaştı. İpşiroğlu, “Kızım bir spor firmasında çalışıyordu. Şu anda ücretsiz izne çıkarıldı. Ailesine bakmak zorunda olan tekstil işçilerini, garsonları düşündüğümüzde bunlar 15 gün işsiz kaldıklarında İstanbul gibi bir metropolde büyük sıkıntılar yaşayacaklar. Dolayısıyla bunun küçük esnafa da büyük etkisi olacak” ifadelerini kullandı.

‘GEZİCİ SAĞLIK HİZMETLERİ DEVREYE GİRMELİ’

Sigortalı çalışan işçilerden işsizlik primi kesildiğinin altını çizen İpşiroğlu, “Bu paralar nerede?” diye de sordu. Bu paranın yaşanan bu sıkıntıyı çözmeye yeteceğini düşünen İpşiroğlu, “Dünyanın en fazla vergi veren yurttaşlarıyız. Bu fonları, kesintileri bir araya getirseniz, devlet bütçesinden para harcamanıza gerek kalmaz” diye konuştu.

Yine salgına dair alınan önlemlerin yetersiz olduğunu, insanların hastanelere gitmesi beklemeden gezici sağlık hizmetlerinin devreye sokulması gerektiğini söyleyen İpşiroğlu, bu kadar önlemsizliğin içinde hükümet yetkililerinin en masumu oynadıklarını ifade etti. 

Kaynak: MA