Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kahramanmaraş’ta düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliğine katıldı. Atalay burada gazetecilere yaptığı açıklamada MİT yasasına ve sosyal paylaşım sitesi Twitter'a değindi. Atalay, Twitter’ın iki kullanıcı hesabının bazı paylaşımlarını sansürlemesini de, "Şimdi Twitter hizaya geliyor. Esasen bunu diğer ülkelerde uyguluyordu, bundan sonra ülkemizde de hiçbir sorun olmayacak. Yani bizim sosyal medyayla bu anlamda hiç bir sorunumuz yok" sözleriyle yorumladı.

Meclis’ten geçen MİT Yasası ile ilgili konuşan Atalay, yapılan değişiklikle MİT’in daha rahat çalışacağını savundu. Atalay:

MİT Yasası’ndaki değişiklikler, aslında şunu ifade ediyor: Bugüne kadar MİT’in çalışması kapalı bir alan, pek kimsenin bilmediği, Meclis’in haberinin olmadığı ve açık bir mevzuatla da yürümeyen bir alan gibi. İlk defa MİT’in nasıl çalışacağı, neler yapacağı yasayla tam bir hukuki zemin içerisine çekildi, tam bir meşruiyet zemini kazandırıldı ve Meclis denetimine alındı.

Meclis’te yeni bir komisyon kuruldu; Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu. O komisyon MİT’i, Emniyet Teşkilatı’nı, jandarmayı ve Maliye Bakanlığı’nda mali denetim yapan MASAK’ı denetleyecek. Meclis’e gelecekler onlar, o komisyonda hesap verecekler ve yılda bir defa onlara çalışmalarıyla ilgili rapor sunacak. İlk defa MİT bu hale geldi. Şimdi bunlara övgü yağdırılacağı yerde, birileri; ’İşte MİT daha güçlendi, işte hükümetin emrinde çok farklı bir teşkilat’ gibi yansıtıyorlar. Bunlar doğru değil arkadaşlar. MİT bundan sonra daha yasal sınırlar içerisinde çalışacak.

Bundan sonra herhangi bir savcı, kendisine verilen talimatı yerine getirdi diye MİT müsteşarını öyle hemen sorguya falan da çağıramayacak. Başbakan iznine bağlı ve MİT müsteşarı herhangi bir mahkemede değil, bundan sonra ancak Yargıtay’da yargılanabilecek. Zaten şuanda da bütün müsteşarlar, valiler, Büyükşehir Belediye başkanları normal mahkemelerde değil, Yargıtay’da yargılanırlar; MİT müsteşarını da o grubun içerisine aldık. Yoksa MİT mensuplarını yargı dışına asla çıkarmadık.

Twitter tarafından iki hesabın sansürlenmesiyle ilgili de konuşan Beşir Atalay, taleplerinin bu yönde olduğunu ve sosyal medyayla sorunlarının olmadığını söyledi. Hükümetin özgürlük alanını genişletmeye çalıştığını savunan Atalay:

Sosyal medya ortamında insanlara hakaret edilmesi, özel hayatlarının orada teşhir edilmesi vesaire gibi durumlarda da tabi yargıya götürdüler ve yargı bunların o ortamlardan çıkarılması kararını verdi. Ama bu talepler yerine getirilmedi. Onun için de biliyorsunuz TİB Twitter ile ilgili o kararı almıştı. O zaman da açıkladık, Twitter gelecek, ülkemizi muhatap alacak, yönetimi muhatap alacak burada görüşmeler yapacak, yargı kararlarımızı ciddiye alacak. Şimdi Twitter o hizaya geliyor. Esasen bunu diğer ülkelerde uyguluyordu, bundan sonra ülkemizde de hiçbir sorun olmayacak. Yani bizim sosyal medyayla bu anlamda hiç bir sorunumuz yok.