Murat Kuseyri / Stockholm / ANF - Azınlık ve insan haklarını savunmadaki kararlılığından ötürü pek çok ödüle layık görülen Yayıncı-Gazeteci Ragıp Zarakolu’na bir ödül de Asurilerden geldi.

 

Stockholm’de kurulu Asuri Kültür Merkezi bu yılki Asur Kültür Ödülü’nü 1 Kasım 2011 tarihinden bu yana KCK davasından tutuklu bulunan Ragıp Zarakolu’na verilmesini kararlaştırdı.

 

Asur Kültür Ödülü geçtiğimiz yıl da Süryani dili ve kültürün gelişmesine yaptığı katkılardan ötürü Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’a verilmişti.

 

Asuri Kültür Merkezi Başkanı George Baryawno, Zarakolu’nun Türkiye ve Avrupa’da azınlık ve insan haklarını savunmakla tanınan bir aydın olduğunu, Türkiye’deki insan hakları ihlallerini ve 1915 yılında Ermeni ve Süryanilere yönelik soykırımını konu alan panel ve tartışmalara katıldığını söyledi. Zarakolu’nun baskı ve tehditlere rağmen çizgisi ve mücadelesinden taviz vermediğini ve bunun bedelini cezaevinde yatarak ödemekte olduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Zarakolu tanıdığımız bir dostumuz. Bundan bir kaç yıl önce Stockholm’e geldiğinde Merkezimizi ziyaret etti ve soykırımının tartışıldığı bir panele katıldı. Her zaman ezilenlerin ve azınlıkların yanında yer aldı. Bizim yapabileceğimiz en küçük şey ona bu ödülü vermekti”.

 

5 bin kron tutarındaki ödül ve üzerinde ödülün verilme gerekçesinin Süryanice, İngilizce ve Türkçe yazılı olduğu bir plaket Zarakolu’na verilecek. Ödül ve plaketin önümüzdeki ay Zarakolu’nu cezaevinde ziyaret edecek olan İsveçli milletvekilleri tarafından kendisine teslim edileceği belirtildi.