Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki Assos (Behramkale) antik kentinin girişinde bulunan Aristo heykelinin sağ kolu kırıldı, yüz bölümü de ciddi derecede tahrip edildi.

Doğal güzelliği ve tarihi dokusuyla her yıl birçok ziyaretçiyi ağırlayan Assos’taki heykele saldıranların kimliği tespit edilemedi.

İzmir’e gönderilen heykel onarımın ardından yeniden dikilecek.



ASSOS VE ARİSTO


Antik çağların önemli liman kentlerinden olan Assos, Aristoteles'in ilk felsefe okulunu kurduğu bir yerleşim birimi olarak dünya tarihine geçti. Antik Yunan felsefesinin en önemli isimleri arasında yer alan ve akılcı yaklaşımı, bilimsel görüşleriyle felsefede gerçekçiliğin 'baba'sı ve mantığın öncüsü kabul edilen Aristoteles, 20 yıl boyunca Platon ile onun Atina'daki akademisinde diyaloglarda bulundu. Daha sonra, Assos'ta bir felsefe akademisi kuran ve burada bir süre felsefe dersleri veren Aristo, Büyük İskender'in öğretmenliğini yaptıktan sonra Atina'ya dönüşünde akademisinin başına getirilmeyince, kent dışında kendi okulu Lykeion'u kurdu. Aristo, MÖ 323 yılında, Büyük İskender'in ölümünden sonra, eski bir şiirinden dolayı dinsizlikle yargılandı ve Khalkis'te öldü.