Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çanakkale, Balıkesir ve Konya’dan, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan kültür varlıklarına ilişkin bilgi verildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kayıt olmak için Çanakkale’deki Assos Arkeolojik Alanı, Balıkesir Ayvalık Endüstriyel Kültürel Peyzajı ve Konya’daki İvriz Kültürel Peyzajı’na ilişkin hazırlanan dosyaları yaklaşık bir yıllık hazırlık sürecinin ardından, geçen ay UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne ilettiklerini söyledi.

Merkezin yaptığı değerlendirme sonucu üç kültür varlığının UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındığını belirten Avcı, böylece geçici listedeki kültür varlığı sayısının 72’ye çıktığını belirtti.

Türkiye’nin, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’nde ise 16 unsurla dünyada en çok unsur kaydettiren 17’nci ülke olduğunu vurgulayan Avcı, Temmuz ayında Polonya’da düzenlenecek UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda, Aydın’daki Afrodisias Antik Kenti’nin daimi listeye girmesinin görüşüleceğini söyledi.

Türkiye’nin, gelecek yıl yapılacak toplantıdaki adayının ise Şanlıurfa’daki Göbekli Tepe olacağını bildiren Avcı, bu iki kültür varlığının da kalıcı listeye gireceğine inandıklarını söyledi.

Her yıl geçici listedeki kültür varlığını, kalıcı liste için aday gösterebildiklerini kaydeden Avcı, “Geçici listedeki diğer unsurlarımızı da önümüzdeki yıllarda daimi listeye almak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ben bu anlamda başta Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüz olmak üzere emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.