Aslı Erdoğan’ın annesi Mine Aydostlu, "Ben kızımla her zaman gurur duydum, hem kendisi hem düşünceleriyle, ezilenlerin yanında olmasıyla ve vicdanıyla gurur duydum.

"Nerede bir insan hakkı ihlali varsa Aslı oraya gider ve onu yazar, kızım için ne gerekirse yapacağım. Daha işin başındayım. Nasıl mücadele edileceğini öğreneceğim" dedi.

Özgür Gündem gazetesi hakkında kapatılma kararı verilmesinin ardından evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınan Aslı Erdoğan, yazıları gerekçe gösterilerek, "Örgüt üyeliği", "Örgüt propagandası" ve "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddialarıyla tutuklandı.

Edebiyat dünyasının önemli isimleri arasında yer alan Aslı Erdoğan'ın tutuklanması sadece Türkiye'de değil, uluslar arası kamuoyunda da büyük etki yaratırken, Erdoğan'ın serbest bırakılması için destek büyüyor.

Kitapları 15 dile çevrilen Aslı Erdoğan, cezaevinden gönderdiği mesajında ise, "Bu ülke son vicdanını da yitiriyor ama bizler de hala varız, buradayız, yazıyoruz" diyerek mücadele mesajı verdi.

Kızı Aslı'nın gözaltına alınma sürecini tebessümle anlatan Mine Aydostlu, kızının kendisine, "Anne üzülme, metin ol. Hastasın sen, etkilenme. Beni şimdi gözaltına alıp götürüyorlar" dediğini söyledi.

'BEN KIZIMLA HER ZAMAN GURUR DUYDUM'

"Ben kızımla her zaman gurur duydum, hem kendisi hem düşünceleriyle, düşüncelerini ifade ediş biçimiyle, ezilenlerin yanında olmasıyla ve vicdanıyla gurur duydum" diyen Aydostlu, ezilenlerin yanında olan ve bunu yazılarına aktaran kızının bu hakikatten dolayı tutuklandığını ifade etti. Aslı'nın hep barıştan yana olan tutumunu hatırlatan Aydostlu, "Kızımın şiddet yanlısı tek bir yazısı hatta tek bir cümlesi dahi yoktur" dedi.

'KIZIMIN YAZDIKLARINI OKUMAMIŞLAR'

Aslı Erdoğan'ın tutsaklığının özünde düşünce tutsaklığı olduğunu ifade eden Aydostlu, "Türkiye'de özgür düşüncenin olmadığı kızımın tutsaklığıyla sembolleşmiş durumda. Tabi bunlar, demokrasilerde olmaz. Herkes istediği gibi düşünür ve istediği beyanlarda bulunur. Önce bir yazarın yazılarını okumak lazım. Ben onların yazılarını okumadıklarını düşünüyorum. Çünkü okusalardı böyle bir suçlama olmazdı" diye konuştu.

'NEREDE BİR HAK İHLALİ VARSA, ASLI ORADA'

Kızı Aslı'yı, "Nerede bir insan hakkı ihlali varsa Aslı oraya gider ve onu yazar" sözleriyle anlatan Aydostlu, bunu da şu örneklerle açıkladı: "Sadece Türkiye'de değil, mesela Aslı Nepal'e de gider oradaki cezaevlerinin durumunu inceler. Nitekim darbe teşebbüsü olduğu gün de sokağa çıktı ve Harbiye'de 5 saat onları izledi. Kim nasıl ateş açıyor? Hatta telefonlarımız açıktı ve devamlı irtibat halindeydim onunla. Yani her şeyi izler Aslı. Çünkü O gazetecidir. Nerede insani ve vicdani bir problem varsa oraya Aslı gider" dedi.

'BUNDAN SONRA BENDE EYLEMLERDEYİM'

Aslı Erdoğan için yapılan dayanışmanın önemli olduğunu belirten Aydostlu, kızının tutuklanmasının kendisine mücadele etmeyi öğrettiğini belirterek şunları söyledi: "Şimdiye kadar ben de eylemlerin dışındaydım. Ama bundan sonra ben de eylemlere katılacağım. Çünkü, demokrasilerde düşünce ve ifade özgürlüğü olmalı. Basının özgür olması lazım. Kendi düşüncelerini ifade etti diye hiçbir yazar ve gazetecinin içeri alınmaması lazım. Ve bu şekilde bir suçlamayla da yargılanmaması gerekir. Bunun için mücadele edeceğim."

Kızının kendisine de bir mesaj gönderdiğini ve mesajında, "Seni çok seviyorum, metin ol, moralim iyi" dediğini aktaran Aydostlu, "Zaten kendisini Çağlayan'da gördüm. Her zamanki gibi başı dimdik ve son derece de iradeli ve cesurdu" dedi.

'NASIL MÜCADELE EDİLECEĞİNİ ÖĞRENECEĞİM'

Kızı için mücadele edeceğini söyleyen Aydostlu, "Kızım için ne gerekirse yapacağım. Daha işin başındayım. Nasıl mücadele edileceğini öğreneceğim. Önceden belki eylemlere çok gitmiyordum ama bundan sonra ben de eylemlere katılacağım. Onun özgür olması gerekiyor. Onun kişiliğinde diğer yazar ve gazetecilerin de özgürlüğü söz konusu. Düşünce özgürlüğü onun kişiliğinde şu anda sembolleşiyor. O nedenle kızım olmasının dışında yapılacak her mücadele ve eylemin yanındayım. Kızımın özgür olmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

'HERKES BAKIRKÖY'E'

Son olarak, Aslı Erdoğan'ın yanında olanlara ve onu destekleyenlere teşekkür eden Aydostlu, "Herkes elinden geleni yapıyor. Başaracağız" diyerek, bugün Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde başlatılacak "özgürlük nöbeti"ne herkesi davet etti.

(Kaynak: DİHA)