Özgür Gündem gazetesi Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazar Aslı Erdoğan'ın tutuklanması, kapısı mühürlenen gazetenin önünde gerçekleştirilen eylemle protesto edildi.

Eylemde konuşan gazete editörlerinden Önder Öndeş, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde Pazartesi gününden itibaren her gün 16.00-18.00 saatleri arasında nöbet tutacaklarını belirtti.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) öncülüğünde gerçekleştirilen basın açıklamasına, TGS, ÖHD, HDP, sivil toplum örgütleri temsilcileri, Barış Anneleri, Barış Bloku bileşenleri, HDK bileşenleri, çok sayıda siyasi parti temsilcisi ve gazetenin çalışan ve okurları katıldı.

'BİZ ÖZGÜR GÜNDEMİZ'

Ender Öndeş, “Biz Özgür Gündemiz. Rahatça susturabileceklerini zannettiler ama yine kaybettiler” dedi.

Öndeş, gazete binasına yapılan baskını hatırlatarak, “Yukarıda ne olduğunu tahmin edebiliyoruz. ‘Silopi’yi fethettiklerinde’ nasıl bir manzara ile karşılaştıysak aynı manzara ile karşılaşacağımızı biliyoruz” diye konuştu.

‘ASLI ERDOĞAN’IN TUTUKLANMASI REZİLLİĞİN EN ALT TABANIDIR’

Öndeş, gözaltında bulundukları süre içerisinde “Özgür Gündem’in bürosunun mühürlenmesine rağmen sonraki güne çıkacağını biliyorduk. Bunun için çok rahattık gözaltında. Arkadaşlarımızın o gazeteyi hiç ara vermeden çıkaracağından emindik” ifadelerini kullandı.

Gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi Aslı Erdoğan’ın tutuklanmasına tepki gösteren Öndeş, “Aslı Erdoğan’ın tutuklanması çok trajikomik. Aslı Erdoğan’ın tutuklanması rezilliğin en alt tabanıdır. Haddimizi bildirmek istiyorlar ama biz haddimizi bilmeyeceğiz” diye konuştu.

‘BİZİ YILDIRAMAZLAR’

Öndeş’in ardından konuşan TYS üyesi Şair Muazzez Uslu da, yazar Erdoğan’ın tutuklanmasını, “Onun bilgisinden korkuyorlardı” sözleri ile tepki gösterdi. “Kürtlerin sesini kesmek devrimci, demokrat ve aydınların sesini kesmek istediler” diyen Uslu, “Kınıyorum, bizi yıldıramayacaklar. Yıldırsaydılar zaten burada olmayacaktık” dedi.

‘İKTİDAR VE HUKUKUN KARANLIĞI’

TYS Başkanı yazar Mustafa Köz de, Türkiye’nin bir karanlık süreçten geçtiğini ifade ederek, “Bu karanlık tanrının karanlığı değil, iktidar ve hukukun karanlığıdır” dedi. Yapılan kapatma ve baskınlarla yeni Türkiye sisteminin inşa edilmek istendiğini belirten Köz, “Bu yeni inşanın adı demek ki faşizmdir” diye belirtti.

‘BİRLİKTE BU KARANLIĞI KIRACAĞIZ’

“Biz yazarın yazmasından daha doğal ne olabilir?” diye soran Köz, şöyle devam etti: “Yıllardır yazıyoruz. Doğrudur değişen bir şey yok. Yazdığımız için o zaman bizde bu suçu işledik. Vicdanı ile yazan birinin içeride olması yeryüzünün ayıbıdır. Birlikte bu karanlığı kıracağız,” Yazar Sezai Sarıoğlu da, 25 yıldır Özgür Gündem gazetesinde yazarlık yaptığını hatırlatarak, “Toplum korkarak öten kuşlara dönüştürülmek isteniyor” diye vurguladı.

‘ÖZGÜR BASINI SUSTURAMAYACAKSINIZ’

Barış Anneleri Meclisi üyesi Zeynep Çalıhan da, “Özgür basın susmayacak, susturamayacaksınız. Bizler hep gazetemizin yanındayız” diyerek gazete ile dayanışma içinde olduğunu dile getirdi. Barış Bloku Eşsözcüsü Bahadır Altay ise, “Bu mühür basın özgürlüğüne vuruldu. Özgür Gündemi susturamayacaklar” dedi.

NÖBET BAŞLATILACAK

Açıklamanın ardından çağrıda bulunan gazetenin editörü Ender Öndeş, tutuklanan ve gözaltında bulunan arkadaşları için Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde Pazartesi gününden itibaren her gün 16.00-18.00 saatleri arasında nöbet tutacaklarını belirterek, çağrıda bulundu.

(Kaynak: DİHA)