Van’ın Başkale ilçesine bağlı Kaşkol Mahallesi halkı, 14 Haziran’da askerler tarafından açılan ateş sonucu Erhan Görür (20) isimli gencin yaşamını yitirdiği ve Saim Yılmaz'ın ise ağır yaralandığı olayı anlattı. İran sınırında bulunan mahallede yaşayan ve olaya tanık olan yurttaşlar, can güvenliğinden dolayı isimlerinin gizli tutulmasını istedi.

SADECE SİGARA İÇİN!

Görür ve Yılmaz'ın bölgede bulunan mahallelerde yaşayan bir kaç kişiyle birlikte, 13 Haziran akşamı saat 23.00 civarı, İran'da sınır ticareti yapan gruplar tarafından getirilerek sınıra bırakılan sigara paketlerini almak için Kaşkol ile Gelenler mahallesi arasında bulunan sınıra gittiğini anlatan yurttaşlar, gece saat 01.00 civarında Saim Yılmaz'ın Kaşkol Mahallesi muhtarını arayarak, kendilerine askerlerce ateş açıldığını ve yaralandığını belirttiğini söyledi.

MA’dan Cemil Uğur’un haberine göre, olayı duyar duymaz bölgeye gittiklerin dile getiren yurttaşlar, Böğrüpek Mahallesi ile Kaşkol arasında Yılmaz'ı ağır yaralı olarak bulduklarını ve ilk etapta Görür'ün ise kayıp olduğunu belirtti.

ASKER BİZİ GÖRÜNCE KAÇTI’

Ağır yaralı Yılmaz'ın yanında askerlerin beklediğini anlatan yurttaşlar, Görür'ü sorduklarında askerlerin, "biri kaçtı" diyerek cevap verdiğini söyledi. Yerde yaralı yatan Yılmaz'ın, "Benden 200 metre ilerde" demesi üzerine bölgede Görür'ü aramaya başladıklarını belirten yurttaşlar, karanlıkta buldukları Görür'ün cansız bedeninin başında bekleyen 2 askerin kendilerini görünce koşarak bölgeden uzaklaştığını kaydetti.

4 KURŞUN YARASI

Görür’ün karnına 2, sırt ve ayağına aldığı birer kurşunla yaşamını yitirdiğini anlatan yurttaşlar, cenazeyi alarak Başkale Devlet Hastanesi'ne götürdüklerini söyledi.

Yaralanan Yılmaz’ı hastaneye götürmeye çalıştıklarını; ancak askerlerin izin vermediğini, bunun üzerine askerlerle tartıştıklarını aktaran yurttaşlar, Yılmaz’ı mahalleye getirdikten sonra çağrılan ambulansla hastaneye kaldırdıklarını dile getirdi.

YILMAZ HALEN YOĞUN BAKIMDA

Yılmaz’ın Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Servisi'ndeki tedavisi sürerken, Görür'ün ise aynı gün Tuşba ilçesi İskele Mahallesi mezarlığına getirilerek defnedildi.

İHD'YE BAŞVURDU

Aradan geçen 5 güne rağmen halen kendilerine bir açıklama yapılmadığını belirten Erhan Görür’ün annesi Sıdıka Görür, hukuki yardım talebiyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi'ne başvurdu.

KAMUOYUNA ÇAĞRI

Oğlunun 2'si engelli 7 kardeşine baktığını dile getiren gözü yaşlı anne, olayın takipçisi olması için kamuoyuna çağır yaptı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı