Ali Ergül

Van’ın Çaldıran kırsalında Tendürek dağında 6 Ağustos günü HPG gerillaları ve askerler arasında çatışma çıkmış, çatışmada bir asker ölmüştü. Çatışma sırasında, çatışmanın ortasında kalan İranlı bir otobüs şoförü de yaşamını yitirmişti. Bu çatışmadan yaklaşık 20 dakika sonra ise Bebleşin karakolunda ki askerlerin karakol önünden geçen 3 sivil aracı daha taradığı iddia edildi.

İddiaya göre; Van’dan Başkale’ye giden Sadrettin Demir ve yeğeni Zübeyt Demir, çatışma devam ederken yaklaşık 20 dakika bir tesiste bekliyorlar. Daha sonra çatışmanın bittiğini öğrendiklerinde tanımadıkları ancak onlarla aynı yerde çatışmanın bitmesini bekleyen 2 araçla birlikte hareket ediyorlar. Araçları Bebleşin Jandarma Karakoluna yaklaştığında ise, hiçbir dur ihtarı yapılmadan karakoldan kendilerine doğru ateş ediliyor.

Yaşadıkları anları Sadrettin Demir şu şekilde anlattı;

“Ayın altısında Van’dan Başkale’ye doğru gidiyordum. Bebleşin’e yaklaşık 6 km. uzaklıkta bir tesis var. Oraya gittiğimde bütün arabaları toplamıştı. Millet olay olduğunu, yolun kapalı olduğunu söylediler. Yaklaşık 20 dakika bekledik. Sonra Başkale tarafından araçlar geldi, yolun açıldığını, olayın bittiğini söylediler. 3 araç yola çıktık. Arabayı yeğenim kullanıyordu. Biz tam Bebleşin karakol kapısına varmak üzereydik, karakoldan ateş ettiler. İlk ben yaralandım. Yeğenim camı açıp, burada yaralılar var demesine rağmen ateşe devam ettiler. Yeğenim de yaralandı. Önümüzdeki araçta durdu. Bu olay sırasında ben 112’yi aradım, olaydan bir saat sonra ambulans geldi. Ben hem 112’yi hem ilçe jandarmayı aradım. Arabanın içinde 2 kişi olduğunu, vatandaş olduğumuzu söyledik. Olaydan bir saat sonra ambulans geldi bizi Van Başkale Devlet Hastanesine götürdü.”

Bir saat boyunca yaralı halde Bebleşin Karakolu önünde bekleyen Sadrettin Demir ve yeğeni Zübeyt Demir daha sonra gelen ambulans ile Van Başkale Devlet Hastanesi götürüldü. Burada doktorlar bir şey yapamayacaklarını söyleyip, bir ambulans ile Hakkari’ye sevk ettiler.

Bundan sonra yaşanılan skandalı ise Hamdi demir şu şekilde anlatıyor;

“Hastane’de bize bir müdahale yapmadılar. Bizi Hakkari’ye sevk ettiler. Hakkari’deki doktorlar yaralarımıza baktılar. Bize öylesine bakan doktor “ayağınızda bir sıkıntı yok” dedi. Sabah da bizi hastaneden çıkarttılar. Biz itiraz ettik, Van’a sevk edin dedik. “Aciliyetiniz yok ambulans veremiyoruz” dediler. Kendi imkanlarımızda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi geldik. Bizi burada ameliyata aldılar. Şu an hastanedeyiz. ”

Sadrettin Demir ve yeğeni Zübeyt Demir, hayati tehlikeyi atlattılar ancak sağlık durumları halen iyi değil.

Konu hakkında bilgilendirilen İHD ise konu ile ilgileneceklerini söyledi.