Zorunlu askerlik yaparken şüpheli şekilde ölen gençlerin aileleri Genelkurmay Başkanlığı’na giderek yetkililerle görüştü.

Dersim'in Hozat ilçesinde 2009'da zorunlu askerlik yaparken intihar ettiği iddia edilen Murat Oktay Can'ın babası Oktay Can, görüşme sonrası yaptığı açıklamada Genelkurmay yetkililerinin kendilerine askeri mahkemelerin adil davranmadığını söylediklerini aktardı.

IMC TV’nin haberine göre, şüpheli şekilde yaşamını yitiren 20 gencin ailesi Ankara’ya gitti.

Heyet, ilk olarak Adalet Bakanlığı ile görüşmek istedi, ancak bakanlık tarafından kabul edilmedi. Aileler, daha sonra Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Merkezi’ne ve Genelkurmay Başkanlığı’na gitti.

Aileler, Genelkurmay Başkanlığı’ndaki görüşmenin ardından Meclis Dikmen kapısında basın açıklaması yaptı.

Ailelere, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkez Yöneticisi İsmail Boyraz da destek verdi.

Murat Oktay Can’ın babası Oktay Can aileler adına yaptığı açıklamada, askerde şüpheli ölümlerin devam ettiğini söyledi.

“Yetkililere adalet aradığımızı tekrarladık. Çocuklarımızın akıbetinin ortaya çıkmasını istedik. Çocuklarımızın şehitliklerinin verilmesini talep ettik. Genelkurmay Başkanlığı ise bize askeri mahkemelerin adil davranmadığını söyledi.”

Milletvekili Birtane de AKP döneminde 983 asker şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Özellikle Kürt, Alevi ve Ermeni gençler ölüyor. Devletin koruması altındaki çocukların bu şekilde yaşamlarını yitirmesi kabul edilemez. Sorumlular derhal cezalandırılmalıdır.”

İHD yöneticisi İsmail Boyraz ise vicdani ret hakkının tanınması gerektiğini belirterek, İHD olarak ailelerin yanında olacaklarını söyledi.