Korona virüsünün Güney Afrika'da geçirdiği mutasyonun aşıları etkisiz kılabileceği iddia edildi.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, Londra hükümeti bu ihtimalin üzerinde duruyor.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, bu sabah yaptığı açıklamada Güney Afrika'daki varyant konusunda 'son derece endişeli olduğunu' söylemişti.

İngiliz hükümetinin bir bilim danışmanıysa, ITV televizyonuna isim vermeden yaptığı açıklamada 'Hancock'un endişesinin, aşıların bu mutasyon karşısında geçersiz hale gelme riskinden kaynaklandığını' söyledi.

'AŞIYA GÜVENMİYORLAR'

ITV'nin politika editörü Robert Peston, "Hükümetin bilim danışmanlarından birine göre, Matthew Hancock'un Güney Afrika'daki Covid-19 varyantından 'son derece endişe' duymasının sebebi, aşıların bu virüse karşı İngiltere'de tespit edilen varyanttaki kadar etkili olacağına güvenmemeleri" dedi.

TÜRKİYE UÇUŞLARI ASKIYA ALMIŞTI

Korona virüsünün geçtiğimiz haftalarda, hem İngiltere'de hem de Güney Afrika'da daha hızlı yayılacak şekilde mutasyon geçirdiği tespit edilmişti. Türkiye dahil birçok ülke İngiltere ve Güney Afrika'ya uçuşları askıya almıştı.

İngiltere'deki mutasyonun aşıları olumsuz etkilemediği belirtilse de, Güney Afrika'daki virüsün insan hücrelerine tutunup çoğalmak için kullandığı 'iğneli proteininde (spike protein)' çok sayıda mutasyon saptanmıştı. Bu virüsün bulaştığı insanlarda daha fazla viral yüke yol açtığı belirlenmiş, daha hızlı yayılmasının da bundan kaynaklanıyor olabileceği belirtilmişti.

'AŞILAR EN FAZLA ALTI HAFTADA GÜNCELLENEBİLİR'

İngiliz hükümetinin korona virüsüyle mücadele kurulundan Profesör John Bell ise Reuters'a yaptığı açıklamada, aşıların Güney Afrika varyantına karşı etkili olup olmadığı konusunda büyük soru işaretleri bulunduğunu söyledi.

Bell, bununla birlikte, aşıların bir ay ila altı hafta içinde adapte edilebileceğini vurguladı.