Artvin Cerattepe'de Cengiz-Özaltın ortaklığında maden aramasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan verilen ÇED olumlu raporuna karşı açılan iptal davasının karar duruşmasında, Yeşil Artvin Derneği'nin avukatları, mahkeme heyetinin tarafsız karar veremeyeceğini belirterek reddi hakim talebinde bulunduktan sonra davayı terk etti.

DİHA'nın haberine göre; daha sonra avukatlar ve yaşam savunucuları, Rize Adliyesi önünde mahkeme heyetinin tavrını düzenledikleri basın açıklaması ile protesto etti.

ADALETE ERİŞİM HAKKI İHLAL EDİLDİ

İlk olarak Yeşil Artvin Derneği avukatlarından Bedrettin Kalın açıklama yaptı:

"Bu mahkemeye defalarca geldiklerini hiçbir zaman Rize'de sıkıntı yaşatmadık. Rize halkı bizi konukseverlikle karşılandık. İlk kez Rize Valisi tarafından basın açıklamalarımız da engellendi. Basın açıklaması yapmıyoruz dün verilen karar doğrultusunda. Sadece bilgi vereceğim.

“Rize'ye gelene kadar 5 kez değişik yerlerde arandık. Biz avukatlar olarak geçtik. Bazı müvekkillerimiz önemli kısmı yollarda kaldı. Mahkemeye ve adalete erişim hakkı ihlal edilmiş oldu.

“Esasen adaletin gerçekleşmesi bu usul kurallarına bağlıdır. Adalete erişim hakkı sağlanmadan adalet aramanın anlamı kalmamıştır. Müvekkillerimizin olmadığı bir yargılama olmadan adalet olmayacağını düşündük. Bu nedenle reddi hakim yaptık. Durum bundan ibarettir. Kamu iradelerinin Artvin'den gelen arkadaşlarımızın geri dönüye dönüşlerinde sorun çıkarmamasını istiyoruz."

'ARTVİN HALKI BİTTİ DEMEDEN BU DAVA BİTMEZ'

Kalın'ın ardından konuşan CHP Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, doğa hakkı için Artvin için Rize'de olduklarını belirterek, "Artvin halkı bitti demden Cerattepe bitti demeden bu dava bitmeyecek" dedi.

Katılımcılar dava kararını beklemeden, Rize'den ayrılarak Artvin'e dönmeye başladı.

Öte yandan mahkeme heyeti, kararını önümüzdeki 10 gün içinde verecek.