AKP yönetiminde olan Artuklu Belediyesi’nde sokağa kadar taşan “rüşvet çarkına” dair tek bir soruşturma yürütülmezken, konuyu gündeme getiren ajansımıza ve haberi yapan muhabirimize ayrı ayrı soruşturma açıldı. 

Mardin Artuklu Belediyesi’nin AKP’li Başkanı Abdulkadir Tutaşı'nın oğlu Şeyhmus Hakan Tutaşı ve beraberindeki bir grup, rüşvet karşılığında yaptığı işler soruşturma konusu olmazken, haberi yapan muhabirimiz Ahmet Kanbal ve yayınlayan ajansımız hakkında ayrı ayrı soruşturma açıldı. Mezopotamya Ajansı’nın (MA) 20 Ocak’ta “Artuklu’da Rüşvet Çarkı” başlığıyla servis ettiği haberle yolsuzlukları deşifre etmişti. Haberin ardından Belediyenin yanı sıra Hakan Tutaşı ve belediyede silahların çekildiği kavgaya karışan Hakan Babayiğit isimli şahıs tarafından muhabirimiz Kanbal ve ajansımız hakkında “Sesli Yazılı veya Bir İleti İle Hakaret” iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuştu. Mardin Cumhuriyet Savcılığı, şikayet üzerine başlattığı iki ayrı soruşturmada ajansımız ve muhabirimiz hakkında takipsizlik kararı verildi.

TOPLUMU BİLGİLENDİRME AMACI TAŞIYOR 

Savcılık takipsizlik kararının gerekçesinde “Şüphelilerin gazetecilik mesleğinden gelen haber verme kastı ile toplumun bilgilendirilmesi amacı ile hareket ettikleri, bahse konu haberin eleştiri niteliğinde olduğu, kişilik haklarına saldırıda bulunulması halinde ilgili mahkemeden tekzip istenebileceği” ifadelerine yer verdi.

RÜŞVET ÇARKI SORUŞTURULMADI

Takipsizlik kararı veren savcılık, haberde detayları tek tek verilen “rüşvet çarkına” dair herhangi bir işlem başlatmaması dikkati çekti. 

NE OLMUŞTU?
 
31 Mart yerel seçimlerinde AKP'ye geçen Artuklu Belediyesi’nde Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı’nın oğlu Şeyhmus H. Tutaşı, kimi kişilerle birlikte belediyenin 3'üncü katında bulunan geniş bir odayı ofis olarak kullanmaya başlamış, belediye içinde bir rüşvet düzeni kurulmuştu. İmar ve arazi konularına dair belediyeye giden yurttaşlardan "işlemlerinin hızlandırılması ve halledilmesi" karşılığında binlerce TL rüşvet alınmaya başlanmıştı. Göz yumulan "rüşvet çarkı" 4 Aralık 2019 günü belediye önünde yaşanan bir kavga ile patlak vermiş, kavgaya karışan Hakan Babayiğit isimli yurttaşın Belediye Başkanı Tutaşı’nın oğluna 30 bin TL para verdiğini söylemesi üzerine Tutaşı’nın oğlu herkesin gözü önünde silah çekmişti.

Yaşananlara dair haberin yayınlanmasının ardından belediye yaptığı açıklamada iddiaları yalanlarken, söz konusu inşaatı durdurduğunu öne sürmüş, inşaatın durdurulduğuna dair fotoğraflar yayınlayarak, yıkım işleminin yapılacağını iddia etmişti. Ancak Mezopotamya Ajansı, yaptığı ikinci haber ile inşaatın durdurulmayarak tamamlandığını ve Ülkü Ocakları’nın kullandığı bir yer haline getirildiğini ortaya koymuştu.