Balıkesir ve Kocaeli başta olmak üzere, farklı bölgelerdeki tavuk çiftliklerinde rastlanan ve açıklanan rakamlara göre 160 bini aşkın tavuğun telef olmasına neden olan kuş gribi (H5N1 virüsü) salgını vakalarının ardından, Azerbaycan, Ermenistan ve Irak Kürdistanı, Türkiye’den tavuk ve tavuk ürünleri ithaline sınırlama getirdiklerini duyurdu.

Azerbaycan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, söz konusu kararın Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün Türkiye’nin bazı bölgelerinde H5N1 virüsünün yayıldığını duyurmasından ötürü alındığını bildirdi.

Bakanlık açıklamasında, kararın Türkiye’nin tamamını kapsamadığını belirtirken, Balıkesir, Kütahya, İzmit, Çanakkale, Manisa, Bandırma, Bursa, Bergama ve Akhisar’da üretilen canlı tavuk, tavuk eti ve damızlık yumurta ithalinin durdurulduğu kaydetti.

Azerbaycan’ın kararının ardından, Ermenistan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da benzer bir açıklama yayımlayarak Türkiye’den ihraç edilen tavuk ve tavuk ürünleri ile ilgili kısıtlama getirildiğini duyurdu.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, Bakanlık açıklamasında kuş gribi virüsünün bölgesel olarak yayılmasını önlemek amacıyla ülkedeki ilgili bütün kurumlara tedbir almaları yönünde uyarıda bulundu.

KÜRT YÖNETİMİ TAVUK İTHALATINI DURDURDU

Türkiye’nin Edincik bölgesinin ardından Süleymaniye’de de kuş gribinin ortaya çıkması üzerine Kürdistan Bölgesel Yönetimi, tavuk ithalatını durdurduğunu açıkladı. Tarım Bakanı Abdulsettar Mecit, düzenlediği basın toplantısında, Süleymaniye’nin Piremegrun bölgesinde kuş gribinin ortaya çıkması nedeniyle Türkiye ve İran’dan tavuk alımını durdurduklarını söyledi.

Kuş gribi vakasının yaşandığı yerlerden alınan örneklerin, Erbil ve Süleymaniye’deki laboratuvarlarda incelendiğini aktaran Bakan Mecit, kuş gribinin hayvanlardan insana da bulaşan bir hastalık olduğuna dikkat çektiği açıklamasında yurttaşların kendilerini korumaları için tedbirli olmalarını istedi.