Arjantin 13 yıl içinde ikinci kez iflas ettiğini ilan etti. ABD'li hedge fonlara olan yapılandırılmış tahvil borçlarını zamanında ödeyemeyen Arjantin'in Ekonomi Bakanı Axel Kicillof, hedge fonlarla anlaşamadıklarını belirterek ülkenin iflasını ilan etti.

Arjantin’in uzun süredir tartışılan yapılandırılmış tahvil borçları için sürenin dolmasına saatler kala Arjantin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof ülkenin iflasa düştüğünü açıkladı.

New York'ta gerçekleştirdiği basın toplantısında konuşan Kicillof ülkenin ABD 'li hedge fonlara olan ve 1.3 milyar doları bulan borçları ödeme konusunda fonlarla anlaşamadığını açıkladı. Amerikan yargısının "Borç veren hedge fonlar kabul ederse borç bekleyebilir" kararını hatırlatan bakan "Ancak akbaba fonlar beklememeye karar verdi, biz de anlaşamayıp iflası ilan ettik" diye konuştu.



En son 2011'de borçlarını ödeyemeyen Yunanistan bu not derecesine indirilmişti. Ülkenin, borçlarını tekrar ödeyebilir konuma gelmesi ile eski notunu geri kazanması Yunanistan örneğinde olduğu gibi muhtemel. Arjantin'in 1.3 milyar dolar borcunu geri ödeyebilmesi için başta ABD'li hedge fonu NML Capital olmak üzere diğer fonları ödeme planında ikna etmesi gerekiyordu. Ancak anlaşma gerçekleşmeyince Arjantin 13 sene içinde ikinci iflasını açıkladı.

Arjantin'in ABD'nin dev hedge fonlarına olan tahvil kupon ödemesinin son gününde müthiş bir görüşme trafiği yaşandı. 13 yıl içinde ikinci kez iflasını açıklamak istemeyen Arjantin'in Ekonomi Bakanı Axel Kicillof kritik görüşmeleri gerçekleştirmek için New York'a uçtu.

Bunlar olurken Arjantinli bankalar borcun 2015'te ödeneceğine dair iyi niyet göstergesi olarak ABD'li fonlara 250 milyon dolar ödemeyi taahhüt etmişti. Ancak bu çabalar yeterli olmadı. Hedge fonlar 2002'de Arjantin'in iflasından sonra aldıkları tahvillerin tam olarak geri ödemesini talep ediyordu.