Hıdır Işık

Yelkovan gidip geliyor kendini astığı uçuruma döküyor yüzünü.

Şifa arayan tarihin dağınıklığıyla kendime dönüyorum. -daha kalbimdeki kurdeleye varmadan soğuğu emen mermer gibi vur emriyle bakan bir devletli çıkıyor karşıma. İnsana dair tüm boşlukların kederiyim, bunu biliyor. Şu karşıda yanan Dersim ormanları da tanrının bilgeliğinden bir kesit değil midir, yeter, söndürün artık bu ateşi, diye haykırıyor yere düşen kül kesiği bir kuş. Etleri dökülen bir geleceği reddederek masalcı bir ırmağa, Munzur’a çekiliyor yeryüzündeki tüm börtü böcek. Ölümcül bir aygıtın bitmek bilmeyen zulmüne tanıklık ediyor aklını yitirmiş zaman.

Alevlerin boynundan yükselen boğucu duman içinden bakıyor güneş. Belgelenmiş bir ölüm sessizliği gölgeliyor şarkıları. Anonim bir azap Tanrı’nın taktimi gibi künyemize kazınmakta. Bir muammanın içimizi istila etmesine izin vermeden kol kola giriyoruz ağaçlarla ve acılarla. Olmak bahsinde duralım, yeşermek güzeldir. Yere her düştüğümüzde bu sözü söylüyor vadiyi umutlandıran rüzgâr. Ey cisimleşmiş boşluk, ariflere bıraktım sözü: Tarihin çöplüğü devletten asalaklarla doludur.

Yelkovan kaldırsın artık yüzünü, bir dal çıtırdamasının ucundadır taşkın sular.

***

Hıdır Işık

Hıdır Işık, 1979 Elazığ doğumludur. Aslen Dersim’lidir. Şiir, deneme ve öyküleriyle Mühür, Akapalta, Edebiyatta Eliz, Hayal, Zalifre Yazıları, Akköy, Zarf, Şehir Edebiyat ve Amanos Edebiyat vb. edebiyat dergilerinde görünmektedir. Aylık yayın yapan Dersim Gazetesinde kültür sanat makaleleriyle yer almaktadır. “Dilin Metruk Yarası” adlı dosyasıyla 2013 Ali Rıza Ertan Şiir ödülünü, "-di ve Diriliş Avlusu" adlı dosyasıyla 2015 Attilâ İlhan Şiir ödülüne değer görülmüştür. 2009’da Ve Sen (Şiir), 2010’da Mülteci/Umuda Yolculuk (Roman), 2013’de Boşluğun Kalbindeki Aşk (Deneme) ve Dilin Metruk Yarası (Şiir), 2016’da –di ve Diriliş Avlusu (Şiir) kitapları yayımlanmıştır.