Avrupa Birliği’nin yasama kolu Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, iş insanı Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında hazırlanan 657 sayfalık iddianameyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kati Piri,  “Türkiye’de yargı koca bir şakaya dönüştü” yorumunda bulundu. Piri, “İnsanları iddianame olmadan tutuklamak ve 16 ay cezaevinden sonra Osman Kavala gibi insanları Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmaya çalışmakla suçlamak tam bir delilik” dedi.

AP Raportörü Piri, kasım ayında kamuoyuyla paylaştığı Türkiye raporunun Avrupa Parlamentosu Dış İlişkileri Komitesi’nde bugün oylanarak 7'ye karşı 47 oyla kabul edilmesi sonrası Twitter’da bir soru cevap etkinliği gerçekleştirdi. Piri’ye T24 editörleri de AB-Türkiye ilişkileri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin önünde bekleyen davalar ve sığınmacı krizinde tarafların attığı adımlara dair sorular yöneltti.

T24’ün, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin önünde bekleyen başvurular ve bu konudaki yavaşlığa dair eleştiriler konusundaki fikrini sorduğu Piri, kuvvetler ayrılığına dikkat çekerek, “Bir siyasetçi olarak, bir mahkeme hakkında ne dediğinize dikkat etmelisiniz. Ama aynı zamanda da AİHM’in bu önemli davaları değerlendirmeye alma konusunda daha hızlı olabileceği fikrine sahibim” cevabını verdi.

Piri’nin T24’ün diğer sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Metin Kaan Kurtuluş: AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği konusunda karamsar bir bakışa sahipsiniz gibi duruyor. Türkiye’yi yeniden tam üyelik yolunda bir ülke olarak görmeniz için gelecekte hangi değişiklikleri görmek istersiniz?

Kati Piri: Türkiye’nin çok ihtiyaç duyduğu demokratik reformlara dönüş. Bağımsız yargıya, basın özgürlüğü ve insan haklarına saygı. Bunların, aynı zamanda Türk vatandaşlarının çoğunun da hükümetlerinden bekledikleri şeyler olduğunu düşünüyorum.

Gonca Tokyol: Cumhurbaşkanı Erdoğan, sığınmacı krizi konusunu dün bir kez daha gündeme getirdi ve "Yeni bir göç dalgası yaşanması halinde artık biz bunu tek başına göğüsleyemeyeceğiz" dedi. AB’nin sığınmacı anlaşması konusunda üstüne düşeni yaptığını düşünüyor musunuz?

Kati Piri: Hayır, AB anlaşılanların tamamını yerine getirmedi. Bu konudaki en büyük eleştirim, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların geniş kapsamlı bir şekilde yeniden yerleştirilmesi sözünü tutmamış olmamız.

Derin Koçer: AB Komisyonu’nun Türkiye’yle görüşmeleri askıya alacağını ve Avrupa Parlamentosu bunu yapmalarını önerse de AB Konseyi’nde oylatacağını düşünüyor musunuz?

Kati Piri: Komisyon, Türkiye raporunu 29 Mayıs’ta sunacak. Şimdiye kadar, resmi bir askıya almayı öneren bir pozisyon almadılar. Aynı şekilde AB Konseyi'nde de şimdiye kadar böyle bir adımı atmak yönünde bir niyet görülmedi. (T24’ün notu: Piri, konuyla ilgili bir başka soruya da, “Beklentim, Avrupa Parlamentosu’nun büyük çoğunluğunun iki hafta içinde, bugün Dış İlişkiler Komitesi’nin yaptığı gibi Türkiye’yle yapılan müzakerelerin askıya alınması yönünde oy vereceği yönünde” cevabını verdi.)

Melis Karaca: Uzun tutukluluk süreleri dikkate alındığında Türkiye’deki yargı sürecine dair kaygılarınız neler?

Kati Piri: Bazı zamanlar gerekli olabilecek ancak Türkiye özelinde gazetecileri, insan hakları savunucularını ve muhalefet üyelerini kapsayan meşru muhalif sesleri hedef almak için kullanılan tutukluluk sürelerine dair kaygılarımız giderek artıyor.

AP DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ'NDE OYLAMA

Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye raportörü Piri'nin 'Avrupa Birliği'nin Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması' önerisini Twitter'daki soru-cevap seansı öncesinde oyladı.  Müzakerelerin askıya alınması önerisi, 7'ye karşı 47 oyla kabul edildi. 10 üye de çekimser kaldı.

Kaynak: T24