Avrupa Parlamentosu Türkiye Ropartörü Ria-Oomen Ruijten konferasn için geldiği Türkiye'de cezaevlerinde devam eden açlık grevleri ve idam tartışmaları konusunda açıklamada bulundu.

'İDAM TARTIŞMASININ HERHANGİ BİR SONUCU OLAMAZ'

Ruijten, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'herkes idam geri gelsin istiyor' sözleriyle kamunun gündemine oturan 'idam' tartışmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Bence Erdoğan idam konusunda bir polemik başlattı, ama bunu yasalaştırmak mümkün olmayacak. Sonuçta bu hükümet Avrupa'ya uyum yasaları çerçevesinde iki defa idamın kaldırılması yasasını onayladı. Bence bu tartışmanın herhangi bir sonucu olamaz."

'AÇLIK GREVLERİNİ HİÇ TASVİP ETMİYORUM'

Ruijten, cezaevlerinde Kürt siyasi tutukluların başlattığı ve hala devam eden açlık grevleriyle ilgili olarak da değerlendirmelerde bulundu ve şu açıklamaları yaptı:

"Açlık grevlerine gelince; parlamentoya ya da hükümete baskı yapmak için bu yöntemin kullanılmasını hiç tasvip etmiyorum. Kesinlikle olmamalı. Eğer bir demokraside sorunlar varsa bunları farklı bir yolla çözmek gerekiyor. Bu yöntemi kullanarak değil. Ama umarım yetkililer grevdekilerin ölmemesi için ellerinden geleni yaparlar.

BDP de dahil tüm siyasi partiler grevdekileri bu yöntemden vazgeçmeleri için ve akılcı bir çözüme yönelmeleri için ikna etmeli. Çünkü bu baskı yöntemi kabul edilemez."

'TÜRKİYE HANGİ REFORMLARI YAPACAĞINI BELİRLEMELİDİR'

Türkiye'nin zaman içinde  insan hakları ve yargı konularına dair sorunları çözmek için yeterince çana sarf etmediğini de söyleyen Ruijten, "Türkiye aynaya baktığında hangi reformları yapacağını belirlemelidir," dedi.