Bodrum’un Gümüşlük mahallesinde beş yıl önce gün ışığına çıkarılan 2 bin 500 yıllık Helenistik döneme ait mezarların üstü yol geçecek diye törenle kapatıldı!

diken.com.tr'de yer alan habere göre Gümüşlük mahallesinde, beş yıl önce yapılan Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi’nin hafriyat çalışması sırasında Antik Myndos Kenti’nin nekropol alanında Helenistik döneme ait üç mezar bulundu. O dönemde 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereği, mezarların bulunduğu alanın Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak hattını birbirine bağlayan ana yol üzerinde olması nedeniyle kurtarma kazısı yapılamadı.

Bunun üzerine o dönemde belde olan Gümüşlük’ün belediyesine Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak yol bağlantısını sağlamak üzere yeni bir güzergah önerilip bu yolun tamamlanması beklendi.

MEZARDAKİ KAPLAR KORUMA ALTINDA

İki yıl önce Samanlık mevkiinden geçen bu yol tamamlanınca, ilgili kanun gereği yerine getirilerek, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başkanlığı ve Myndos Antik Kenti Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin danışmanlığında kurtarma kazısı yapıldı. Mezarlardaki seramik kaplar, takılar ve iskeletler gün ışığına çıkartılıp, koruma altına alındı.

Ortaya çıkan mezarlar nedeniyle kentin içinden geçen yol kapatılıp trafik yeni açılan Samanlık mevkiindeki güzergaha yönlendirildi.Yeni yol kapanan yola göre iki kilometre daha kısa ve daha az viraja sahip olmasına rağmen belediye, esnaftan gelen tepkiler üzerine eski yolun da mezarlar korunarak tekrar trafiğe açılması için alternatif proje hazırlayıp, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne sundu.

MEZARIN ÜSTÜ ASFALTLA KAPATILIP TRAFİĞE AÇILDI

Bunun üzerine müze Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurdu. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca, 2012 yılı Aralık ayı başında, ‘Mezarların üzerinin kapatılıp, asfalt dökülüp yeniden yol olarak kullanılmasında sakınca yoktur’ denilerek, 2013 yıl Mart ayında gerekli izinler verildi. Gerekli izinlerin alınmış olmasına rağmen iki yıllık bir aradan sonra 6 Mart 2015’te, bulunan mezarların üzeri kapatılıp, asfaltlandı. Yol, tekrar trafiğe açıldı.

Tarihi mezarların tekrar toprak altında bırakılması tepkilere neden oldu. Konuya ilişkin ‘Bodrum’da IŞİD zihniyeti’ başlıklı bir açıklama yayınlayan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un danışmanı Özay Kartal, antik mezarları kurtarmak için tüm masrafları belediye tarafından karşılanmak üzere kazı başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ile bir proje gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Haberin tamamı: http://www.diken.com.tr/bodrumda-isid-zihniyeti-2-bin-500-yillik-antik-mezarlar-yol-gececek-diye-asfalta-gomuldu/