Antandros Antik Kenti için Balıkesir’in Edremit ilçesinde 4-7 Mayıs tarihlerinde çalıştay yapılacak ve mitolojik güzellik yarışması canlandırılacak.

Balıkesir Edremit Belediyesi, Antandros Antik Kenti ile ilgili bir projeye başlıyor. Dünyanın ilk güzellik yarışmasına ev sahipliği yaptığı düşünülen ve Roma şehrinin efsanevi kurucusu Aeneas’ın gemilerini inşa ettiği Antandros Antik Kenti’nde 4-7 Mayıs tarihlerinde çalıştay yapılacak.

Proje kapsamında hem tarihin ilk güzellik yarışması canlandırılacak, hem de örnek bir gemi inşa edilerek Antandros limanında yola çıkarak Roma’da son bulacak rota takip edilecek.

Antandros Antik Kenti’nde 2001 yılında küçük bir sondaj ile başlayan nekropol kazıları, bulunan çok sayıda mezar nedeniyle oldukça genişledi. Nekropolde bugüne kadar toplam 412 mezar bulundu. Nekropoliste ilk kültür katmanını Geç Roma Dönemi’ne ait mimari oluşturmakta. Henüz tam olarak plan elde edilememiş olsa da, MS. 4. yüzyılda bu alan yerleşim görerek mezarlık özelliğini yitirdi. Açmanın Kuzeydoğusunda ele geçen bir Bizans Dönemi mezarı ile açmanın batısında ele geçen MS. 2. yüzyıla ait bir mezar dışında, Helenistik Dönem sonrasına ait mezara rastlanmadı.

Antik kaynaklarda Antandros kenti ile ilgili bilgilere çok sık rastlanmamasına karşın, kentin adı Atina ile Sparta arasında MÖ 431 yılında başlayan ve MÖ 404 yılında sona eren Peloponnesos Savaşları’nda sıkça geçer.

Savaşın ilk evresinde Antandros ile ilgili bilgiyi Thukydides’ten almaktayız. Lesbos adasını ve burada yer alan Mytilene kentini ele geçiren Atinalılar, kent halkının bir kısmını sürgüne göndermiştir. Mytilene ve Lesbos adasının diğer bölgelerinden sürgün edilen bu insanlar, yanlarına Peloponnesos’tan paralı askerler alarak Antandros’u ele geçirirler.

Bu insanlar Antandros’un, İda Dağı’na yakın olması ve gemi yapımında kullanılacak diğer gereçlerin de bol olmasından faydalanarak gemi yapacak, böylece Lesbos’a saldırıp geri aldıktan sonra karşı kıyıda yer alan diğer Aiol kentlerini de ele geçireceklerdir. (Kaynak: Arkeofili)