Korona virüsü (Covid-19) tedbirleri kapsamında “evde kal” uyarılarının yanı sıra her türlü sportif, kültürel, sanatsal faaliyetlere sınırlandırma getirilirken, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Antalya Opera ve Balesi’nin Cumhurbaşkanlığı görevlendirmesiyle konser vereceğini iddia etti.

Söz konusu konserin Ramazan Bayramı’nda bir televizyon kanalında yayınlanacağı, çekimlerin ise 14 Mayıs’ta Pamukkale’de Hierapolis Antik Kenti’nde gerçekleştirileceğini ifade eden Özer, itiraz eden sanatçılara maaş kesintisi yapılması ve sözleşme yenilenmemesi ve sosyal medyada negatif paylaşım yapılması halinde ise soruşturma açılacağının söylendiğini kaydetti.

‘1 METRE MESAFEYLE OTURMALARI MÜMKÜN OLMAYACAK’

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Özer, söz konusu görevlendirmenin yazılı değil, sözlü olarak yapıldığını ifade etti.

Özer önergesinde, “Müzisyen, ses sanatçısı ve teknik ekipten oluşan yaklaşık 80 kişilik topluluk 7-8 otobüsle ‘sosyal mesafe kuralları gözetilerek’ ve pandemi tedbirleri kapsamında ‘maske, dezenfektan ve ateş ölçer’ ile Pamukkale’ye götürülecektir. Herhangi bir provanın olmayacağı konser, televizyon çekimleri yapılarak bayramın ilk günü bir TV kanalında yayınlanacaktır. Zeki Müren şarkılarından oluşacak konserde kendisi de önemli bir ses sanatçısı olan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan solist olarak bulunacaktır. Konser sırasında sanatçıların müzikleri icra ederken birbirlerinden en az 1 metre mesafede oturmaları mümkün olmayacağı için riskli bir durum oluşacaktır” ifadelerine yer verdi.

‘GİTMEK İSTEMEYENLER CEZAYLA TEHDİT EDİLDİ’

Sanatçıların sosyal mesafe kurallarına uyulamayacağı itirazlarına, “maskelerinizi takar çalarsınız” yanıtı verildiğini belirten Özer, “Pandemi nedeniyle turneye gitmek istemeyenler maaş kesintisi ve sözleşme yenilenmemesi tehdidine maruz bırakılmıştır. Ayrıca sosyal medyada konsere ilişkin negatif paylaşımlarda bulunulması halinde de soruşturma ile karşı karşıya kalınacağı ifade edilmiştir” dedi.

‘BU KONSERİ PLANLAYAN KİM?’

CHP Milletvekili Aydın Özer, soru önergesinde şu soruların cevaplanmasını istedi:

*Cumhurbaşkanlığı tarafından, pandemi sürecinde olunmasına karşın, sanatçıların hayatını riske atmayı göze alarak böyle bir konser görevlendirmesi yapıldığı doğru mudur? Yapıldıysa bunun nedeni nedir? Sanatçıların hayatı neden riske edilmiştir?

*Antalya Opera ve Balesi’nin konser için Pamukkale’ye gideceği doğru mudur? Bu konserin planlaması kim tarafından yapılmıştır?

*Bayramda televizyondan yayınlanacak olan ve Antalya topluluğu tarafından verilmesi planlanan bir konserin çekimleri için neden Antalya tercih edilmemiştir? Neden 304 kilometre uzaklıktaki Pamukkale seçilmiştir?

*Söz konusu konser, korona virüsü nedeniyle sıkıntılı günler geçiren halkın psikolojisini olumlamak için bir bayram hediyesi olarak sunulmak istendiyse bile, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın arşivinde başka bir konser görüntüsü yok mudur?

‘SANATÇILAR TEHDİT EDİLDİ Mİ?’

*Söz konusu konser için öncelikle İzmir Opera ve Balesi’yle görüşüldüğü sonrasında ise genç bir kadrosu olduğu bilinen Antalya topluluğunun görevlendirildiği doğru mudur? Neden Antalya topluluğu seçilmiştir?

*Pamukkale’ye gitmek istemeyenlerin maaştan kesinti ve sözleşme yenilememeyle tehdit edildiği, konserle ilgili sosyal medyada negatif paylaşım yapılması halinde ise soruşturma açılacağının ifade edildiği doğru mudur?

*Sanatçılara “Maskelerinizi takar çalarsınız” denildiği doğru mudur? Bu yeterli bir pandemi tedbiri midir? Nefesli çalgıları çalan sanatçılar için ne düşünülmektedir?

*80 kişinin aralarına en az 1 metrelik sosyal mesafeyi koymaları mümkün olmazsa, sanatçılar için bir risk söz konusu değil midir?

*Bilim Kurulu pandemi tedbirleri arasında sosyal mesafenin altını özellikle çizmesine karşın bir konser için sanatçıların hayatı neden riske atılmaktadır?

*Bu konser programı sürecinde birine virüs bulaşırsa bundan kim sorumlu olacaktır?

*Görevlendirme ile Pamukkale konserine çıkacak olan Antalya Opera ve Balesi topluluğu gibi, solist olarak çıkacak sanatçı ve aynı zamanda Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olan Murat Karahan’a da mı görevlendirme yapılmıştır?