Bütün araştırma şirketleri, yerel seçim öncesi onlarca anket düzenleyip sonuçlarını yayınlamıştı. Peki hangi anket şirketi yerle seçimler için doğru tahminde bulundu, hangisi yanıldı?

Gezici Araştırma şirketi, 10-11 gün önce yaptıkları anket ile yerel seçim sonucunu doğru tahmin ettiklerini bildirdi. Gezici Araştırma Şirketi Genel Müdürü Murat Gezici, "Türkiye genelinde bir kutuplaşma var olduğunu görünüyor. Tüm parti seçmenlerin düşüncesi ortak; kendilerinin dışlandığı belirtiyor. Seçmen kendisine yakın hissettikleri partide kalmaya devam edecek şeklinde açıklamamız oldu, yerel seçim sonuçları da bu açıklamamızı doğruladı" dedi.

Gezici'nin yaptığı son ankette Türkiye genelinde AK Parti'nin oyu yüzde 46.2, CHP'nin oyu yüzde 27.2, MHP'nin oyu 15.5, BDP'nin oyu ise 7.1 olarak belirtilmişti.

ORC 'TUTTURDUK' DEDİ

ORC Araştırma Şirketi, son yaptıkları ankette yerel seçim sonucunu doğru tahmin ettiklerini bildirdi.


ORC'nin yaptığı son ankette Türkiye genelinde AK Parti'nin oyu yüzde 45.7, CHP'nin oyu yüzde 28.3, MHP'nin oyu yüzde 16.0, BDP'nin oyu ise yüzde 6.0 olarak belirtilmişti.

SONAR'IN TAHMİNLERİ DOĞRU

Hakan Bayrakçı'nın sahibi olduğu SONAR araştırma şirketi İstanbul ve Ankara'da AKP adaylarının kazanacağını, İzmir'de CHP'nin rakibine fark atacağını bildirmişti.

Sonar'ın yaptığı araştırma sonucuna göre Ankara'da AK Parti'nin oyu yüzde 46.25, CHP'nin oyu yüzde 39.90, İstanbul'da AK Parti'nin oyu yüzde 45.3, CHP'nin oyu yüzde 40.6, İzmir'de ise AK Parti'nin oyu 31.6, CHP'nin oyu ise 51.3 olarak verilmişti.

ANDY TÜRKİYE GENELİNDE YANILDI

Faruk Acar'ın sahibi olduğu Andy Araştırma şirketi, Türkiye genelinde AKP oylarının yüzde 40'ta kalacağını, CHP'nin ise 31'i geçeceğini tahmit etti.

Andy'e göre Ankara'da AK Parti'nin oyu yüzde 40.86, CHP'nin oyu yüzde 41.34, İstanbul'da AK Parti'nin oyu yüzde 44.24, CHP'nin oyu yüzde 42.8, İzmir'de AK Parti'nin oyu yüzde 37.48, CHP'nin oyu ise yüzde 47.24 olarak verilmişti.

KONSENSÜS ANKARA'DA YANILDI

Murat Sarı'nın sahibi olduğu Konsensüs, Ankara'da CHP'nin kazanacağını tahmin etmişti.

Konsensüs'e göre Ankara'da AK Parti'nin o yu yüzde 42.6, CHP'nin oyu yüzde 44.4, İstanbul'da AK Parti'nin oyu yüzde 44.4, CHP'nin oyu yüzde 40.8, İzmir'de AK Parti'nin oyu yüzde 34.9, CHP'nin oyu ise yüzde 50.0 olarak verilmişti.







ANKET ŞİRKETLERİNİN GALİBİ KONDA

Tarhan Erdem'in sahibi olduğu Konda araştırma şirketi, 22-23 Mart arasında yaptığı anket sonuçlarıyla yerel seçimi neredeyse bire bir yansıttı.

Konda'ya göre Türkiye genelinde AK Parti'nin oyu yüzde 46, CHP'nin oyu yüzde 27, MHP'nin oyu yüzde 15, BDP'nin oyu ise yüzde 7 olarak verilmişti.