Ankara'da 34 kişinin hayatını kaybettiği 124 kişinin yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin birçok ülke ve kuruluştan açıklamalar geldi. 

AB

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Ankara'daki bombalı saldırıyla ile ilgili ortak açıklama yayınladı: "Türkiye, hükümeti ve halkıyla olan güçlü dayanışmamızı ifade ediyor, acılarını paylaşıyoruz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı, tüm yaralılara acil şifalar diliyoruz. AB, bu tür şiddete maruz kalan herkesin yanında olmaya devam edecektir. Küresel terör tehdidiyle mücadele için uluslararası işbirliğini hızlandırmaya olan güçlü taahhüdümüzü yineliyoruz."

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: "Ankara'nın merkezindeki bir otobüs durağına dönük bu akşamki terör saldırısını güçlü bir şekilde kınıyorum. Kurbanların yakınlarına, sevenlerine ve Türk halkına başsağlığı diliyor, yaralıların tamamen ve hızlı bir şekilde iyileşmesini temenni ediyorum. Bu tür hunharca saldırılara hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. NATO müttefikleri, Türkiye ile dayanışma içinde ve terörün her türlüsüyle mücadelede kararlı."

ABD

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamayla Ankara'daki saldırının ABD yönetimi tarafından "şiddetle" kınandığını kaydetti. "ABD, birçok masum insanın hayatını kaybetmesine ve birçoğunun da yaralanmasına sebep olan Ankara'daki terör saldırısını şiddetle kınıyor" denilen açıklamada, hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı ve yaralananlara acil şifalar dileğinde bulunuldu.

KANADA

Kanada Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Kanada, Ankara'da meydana gelen son ve anlamsız saldırı karşısında dehşete kapılmıştır. Tüm duygularımızla, dostumuz ve müttefikimiz olan Türkiye'nin yanındayız" ifadeleri kullanıldı.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Ankara'daki saldırı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında şunları söyledi: "İnsani ve ahlaki hiçbir etik ile bağdaşmayan, vatandaşların vefat ettiği Ankara'daki terör saldırısını üzüntü ve hüzün içinde öğrendik. Terör saldırısını şiddetli şekilde kınadığımızı ve kabul edilemez olduğunu belirterek, bu saldırılar nedeniyle size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına, Suudi Arabistan devleti ve halkı olarak en derin taziyelerimizi iletiyorum. Allah'tan hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabır ve yaralananlara da yakın zamanda şifa temenni ediyorum."

AZERBAYCAN

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi: "Terörizmi şiddetle kınıyor, teröre karşı en sert şekilde mücadele edilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Yaşanan facia nedeniyle, size, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum."

FRANSA

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkesinin terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduğunu açıkladı. Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Ankara'nın merkezini sarsan ve çok sayıda ölüme sebep olan alçak saldırı sonrası Türk halkıyla derin bir dayanışma içindedir. Fransa, terörizmle mücadelede Türkiye'nin yanındadır" denildi.

İNGİLTERE

İngiltere Başbakanı David Cameron, başkentte yaşanan patlamanın ardından resmi Twitter hesabından, "Ankara ve Fildişi Sahilleri'nde yaşanan kahredici terör saldırılarından ötürü dehşete düştüm. Düşüncelerim, olaylardan etkilenenlerle birliktedir" yazdı.

İSPANYA

İspanya Dışişleri Bakanlığı: "İspanya, Ankara'da bugün meydana gelen ve çok sayıda ölü ve yaralıya neden olan bombalı terör saldırısını çok kararlı bir şekilde kınamaktadır. İspanyol hükümeti, terörizme karşı mücadelede Türkiye'ye destek veriyor. Ankara'daki bombalı terör saldırısını yapanların en kısa zamanda yakalanıp yargıya teslim edileceğine güvenimiz tam."

İTALYA

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Ankara ve Fildişi Sahili'nde meydana gelen terör saldırılarını kınadı. İtalya Başbakanlığı resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Renzi'nin Ankara Kızılay meydanında bu akşam saatlerinde meydana gelen "korkunç terör saldırısı" dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na en derin taziyelerini gönderdiği kaydedildi.

UKRAYNA

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Ankara'da başka bir korkunç saldırı şok etti. Terör haklı olamaz, sadece mahkum olur. Ukrayna Türkiye ve onun halkı ile ayakta" dedi.

RUSYA

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çok sayıda insanın hayatını kaybettiği yeni bir terör saldırısına maruz kalan Türk halkıyla birlikte yas tutuyor" diye konuştu. Peskov, Putin'in saldırıda yakınlarını kaybedenlere taziyelerini sunduğu ve yaralılara acil şifalar dilediğini aktardı.

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd'in yaptığı açıklamada, "Mısır'ın, bu zor gününde Türk halkının yanında yer aldığı" belirtildi. Ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara da acil şifa dileğinde bulunuldu.

İSRAİL

İsrail basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Binyamin Netanyahu, masum sivillerin hayatını kaybettiği ve onlarca kişinin de yaralandığı Ankara'daki büyük ölçekli terör saldırısını kınıyor. İsrail, Türk halkının terörizme karşı olan savaşında yanında olduğunu belirtmekte ve uluslararası topluma teröre karşı savaşta birleşme çağrısı yapmaktadır" ifadelerine yer verildi.

(Kaynak: Evrensel)