Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) ulaşım zammına ilişkin Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Ankara 1.İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

TÜKETİCİ Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çetin, ulaşım zammı kararının alındığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, zammın yazılı şekilde gündeme alınması gerekirken sözlü öneri ile gündem maddesi olarak belirlendiğini, yine zam konusunda ilgili meslek odalarının görüşünün alınmadığını anlattı. Çetin, bu aykırılıklar nedeniyle zamma ilişkin UKOME kararının biçim ve şekil unsurlarına aykırı alındığını, ayrıca kararın ilgili yasa ve yönetmeliklere de aykırılık teşkil ettiğini söyledi.

Ulaşım zammı ile tüketicilere "evinden çıkma" denildiğini öne süren Çetin, ücretlere yüzde 4 zam yapan hükümetin, ulaşıma yüzde 20 zam yapmasına karşın 2008 yılı enflasyon hedefinin yüzde 4 olduğunu kaydetti. Buna karşın elektrik zammının yüzde 20, doğal gaz zamanının yüzde 8, ekmek zammının da yüzde 20 olarak gerçekleştiğini anımsatan Çetin, şöyle dedi:

"Çok açık ve net olan bir şey var. Biri yalan söylüyor. Ya zamlar yalan ya da enflasyon hedefi yalan. Biri hesap bilmiyor. Yüzde 20 zamla, yüzde 4 enflasyon hedefi nasıl tutturulur. İlkokul birinci sınıf öğrencileri bile 20’nin mi, dördün mü daha büyük olduğunu bilir. Ama koskoca TC Merkez Bankası bilmiyor. Başbakan bilmiyor. Hangisi daha büyük dört mü, yirmi mi?"

Sırada doğalgaz zammı var

Zam kararını alan Bakanlar Kurulu’nun kötü polisi oynadığını, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da yapılan zamdan sonra orana itiraz ederek "miktarın insafsız olduğunu" söyleyerek iyi polisi oynadığını öne süren Çetin, bu yöntemle halkın kandırıldığını ileri sürdü. Çetin, Cuma günü doğal gaza yapılan zammı da yargıya taşıyacaklarını belirtirken, Perşembe günü saat 12.30’da ise Maliye Bakanlığı önünde tüketicilerle birlikte zamları protesto edeceklerini bildirdi. Tüketicilerin hayatını çekilmez yapan her zamma karşı dava açtıklarını ve açacaklarını ifade eden Çetin, mücadelelerini sadece hukuksal davalarla değil, her platformda, haklı, meşru ve yasal her zeminde zamlara, yoksulluğu ve yolsuzluklara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.