Radikal / İsmail Saymaz

Ankara İskitler'de 18 Ağustos gece yarısı trans bireylere linç girişiminin ayrıntıları ortaya çıkıyor. Mağdurlar Mercedesli 'sallamalı' saldırganları anlatıyor. Ancak MOBESE görüntüleri halen araştırılmadı.

Linç girişimi sırasında ağır yaralanan ve gözünü kaybetme tehlikesi yaşayan E.G. olayı Pembe Hayat LGBT Dayanışma Derneği’nde anlattı. E.G. olay günü Ankara İskitler’de caddeye çıktığını birden kim olduğunu bilmediği yirmi beş otuz kişilik bir grubun caddeye saldırmaya başladığını, trans arkadaşlarının arabalarını parçaladıklarını ve yakaladıkları trans bireyleri sopalar ve 'sallama' tabir edilen silahlarla yaraladıklarını gördüğünü anlattı.

E.G. olay yerinden uzaklaşmak isterken kalabalık bir grubun kendisine yönelerek vücudunun her yerine darbeler indirdiklerini anlattı. Baygınlık geçirdiğini ve arkadaşlarından birinin ambulans ve polisi araması üzerine de Yıldırım Beyazıt Devlet Hastanesi’nde uyandığını belirten E.G., sağlık durumunun ağırlığı karşısında da önce Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sonra da Ankara Üniversitesi İbn-İ Sina Hastanesi’ne sevk edildiğini belirtti. Polisin hastanede ifadesine başvurduğunu anlatan E.G. olay sonrası psikolojik durumunun bozuk olduğunu ve sokağa çıkmaya korktuğunu söyledi.

Görgü tanıkları olayın 06 AR 320 sayılı plaka taşıyan beyaz Şahin marka bir araç içinde bulunan dört kişinin organizasyonuyla gerçekleştiğini söylüyorlar. Polisin mağdur trans bireylere söylediğine göre olaya karışan araç üzerindeki plaka siyah renkli 97 model bir Mercedes Benz araca ait ve sahte yine görgü tanıkları faillerin Mercedes marka araçla da İskitler’de gezdiklerine tanık olmuşlar.

Mağdurların avukatı Ahmet Toköz de Anafartalar Polis Merkezi ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından mağdurların ve tanıkların ifadelerinin tespit edilmemesi ve olaylara neden olan araçların izinin gerek alınan plakalardan ve gerekse MOBESE kameralarından izinin sürülmemesinin, trans bireylerin yaşama hakkını tehlikeye düşüren bir insan hakları ihlali olduğunu belirtti.