Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, “Newroz coşkusuyla faşizme karşı birlikte mücadeleye” şiarıyla Kolej Meydanı’nda Newroz etkinliğinde bir araya geldi.

Alana kortejler halinde gelen Emek ve Demokrasi Güçleri’nin yanı sıra yüzlerce kişi büyük bir coşkuyla alana giriş yaptı. Kadınların yöresel kıyafetlerle katıldığı alanda yurttaşlar sık sık “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı attı.

Arama noktasında yurttaşların sarı, kırmızı, yeşil bayrak ve aksesuarların alana sokulmasına izin verilmedi. Ayrıca alanda ateş yakılmasına da izin verilmedi.

Newroz ateşi için sabah saatlerinde getirilen odunlar alandan çıkarıldı. Polisler, 2017 yılında Diyarbakır Newroz’unda polislerce öldürülen Kemal Kurkut’un fotoğrafının alana girmesine de izin vermedi.

YASAĞI DİNLEMEDİLER

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması talebiyle 137 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve  Hakkari Milletvekili Leyla Güven için slogan atılmasının yasaklanmasına rağmen alanda sık sık “Leyla Güven onurumuzdur” sloganı atıldı.

‘NEWROZ DEHAKA KARŞI MÜCADELEDİR’

Halaylarla başlayan Newroz kutlamasında ortak metni Emek ve Demokrasi Güçleri adına Tayfun Görgün okudu. Görgün, yurttaşların Newroz’unu kutlayarak, “Newroz, tüm Ortadoğu halklarının ve Kürt halkının zalim Dehaq’a karşı mücadelesidir. Newroz halkların bayramıdır. Bugün eğer dünyanın sayısız coğrafyasında özellikle insanlığın beşiği olan Ortadoğu’da halkları bir birine kırdıran cihatçı çeteler tarafından kadın ve çocuklara özellikle Alevi ve Êzidî kadınlara uygulanan vahşet, varken, işçiler, emekçiler, halklar yokluk ve açlık içinde kıvranıyorken bayramlarımız nasıl mutlu olabilir” dedi.

‘BÜYÜK BİR KESİME TECRİT UYGULANMAKTADIR’

Görgün, tecridin kaldırılması talebiyle cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine ilişkin konuşarak, “Cezaevlerinde bütün siyasi tutsakların insani ve tümüyle hukuksal taleplerini dile getiren açlık grevleri sürmektedir. İçerde ve dışarıda toplumun büyük bir kesimine ağırlaştırılmış bir tecrit uygulanmaktadır. Bu tecritle birlikte emek ve meslek örgütlerinin demokratik taleplerine sokağın yasaklandığı, demokratik hak ve hukukun kendisini ifade edemediği ortadadır. İnsani açıdan da endişe verici bir noktaya varan bu durumun daha fazla can kaybı olmadan bir sonuca varılması beklentimizdir, dileğimizdir” şeklinde konuştu.

‘KEMAL’İN ÖLDÜRÜLMESİNDEN AYNI RAHATSIzLIĞI DUYDULAR MI?’

Ardından HDP’nin Çankaya Belediye Başkan Adayı Filiz Kerestecioğlu konuştu. Kerestecioğlu, Leyla Güven’in eylemini selamlayarak, konuşmasına başladı. Kemal Kurkut’un fotoğrafını göstererek, “Kemanından başka silahı olmayan gencecik yaşta öldürülen Kemal Kurkut’tan rahatsız mı oldular? Üstünde hiçbir şey olmadan Newroz’a gitmeye çalışan bir insan vurulurken aynı rahatsızlığı duydular mı? Artık bu ülkede kimse hayatını kaybetsin istemiyoruz” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı