Ankara’da kayyım eylemine sert müdahale eden polis aralarında HDP İl eşbaşkanları ve PM üyelerinin de bulunduğu 42 kişiyi gözaltına aldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü ve demokrasi güçleri HDP’li 3 büyükşehir belediyeye kayyım atanmasını protesto etmek için Sakarya Meydanı girişinde bir araya geldi. Onlarca çevik kuvvet tarafından etrafı sarılan HDP’liler ilk olarak polislerle eylemin yapılabilmesi için görüşme gerçekleştirdi.

POLİS: VALİLİK YASAĞI VAR

HDP İl Eşbaşkanı Zeyno Bayramoğlu, demokratik haklarını kullanarak, eylem yapmak istediklerini söyledi. Polis amiri kentte Ankara Valiliği tarafından  Sakarya Meydanı’nda eylem yapmanın yasaklandığı ve dağılmamaları halinde müdahale edeceklerini belirtti. Yapılan görüşmeler sırasında sık sık polisler megafon ile yapılan eylemin kanuna aykırı olduğunu söyleyerek, dağılmamaları halinde müdahale de bulunulacağını anons etti.

Polis HDP’lilere Valilik’ten izin almalarını ya da il binaları içerisinde açıklama yapmalarını söylemesi üzerine, HDP İl Eşbaşkanı Zeyno Bayramoğlu “Biz demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Buyurun gözaltı yapın” diyerek, bekleyen kitlenin yanına geçti.

GAZETECİLER ENGELLENDİ!

Uyarılara rağmen dağılmayan HDP’lilere polis sert müdahalede bulundu. Aralarında HDP İl eşbaşkanlarının da olduğu çok sayıda kişi yerde sürüklenerek, gözaltına alındı. Polisin müdahalesi sırasında çevreden de bazı yurttaşlar alkışlarla, polisin tutumunu protesto etti. Polis müdahale sırasında basın mensuplarının da görüntü almasını engelleyerek, bazı gazetecileri gözaltına almaya çalıştı.

SAÇILIK: GÖRÜN POLİS DEVLETİNDEYİZ

Eylemcilerin gözaltına alınması ardından sokakta bulunan tüm yurttaşları da sokaktan çıkarmaya çalışan polisler kalkanlarla ilerledi. Bu sırada eyleme gelen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve bir kolunu cezaevindeki müdahalede kaybeden Veli Saçılık, “Bakın görüyorsunuz polis devleti var artık. Bizimle eve kadar gelecekler sanırım. Bizimle yürüyorlar bakın” diyerek, tepki gösterdi. Saçılık bu konuşması üzerine polisler tarafından yaka paça gözaltına alındı. Yapılan müdahale sırasında 20 kişi gözaltına alınırken, 2 kişi de yapılan Genel Bilgi Tarama (GBT) sonrası alındı.

İKİNCİ MÜDAHALE : 20 GÖZALTI

Öte yandan Çankaya Belediyesi önünde toplanan başka bir grup da kayyum atanmasını protesto etmek için bir araya geldi. Burada da eylemcilere sert müdahalede bulunan polis yaklaşık 20 kişiyi gözaltına aldı.

Polisin iki müdahalesinde gözaltına alınan bazı isimler ise şöyle: “ HDP İl Eşbaşkanı Zeyno Bayramoğlu, Aslı Viyan Saraç, Veli Saçılık, HDK Ankara İl Eşsözcüsü Fatma Kılıçarslan, Hasret İrem Korucu, HDP İl yöneticisi Betül Koca, Fatma Önen, Dilan Karaer.”