Ankara’da bulunan Üniversiteli öğrenciler, Ankara’daki evlerinin önünde polisin Genel Bilgi Toplama Sistemi (GBT) yaptıktan sonra sivil araçlarla kaçırdığı öğrencilerden Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi Ali Berke Aydoğan, Uğurcan Baynal ile isminin açıklanmasını istemeyen S.B, için İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube’sinde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Açıklamaya, kaçırılan öğrencilerden Ali Berke Ayduğan, Uğurcan Baynal’ın yanı sıra Ankara’da bulunan sivil toplum örgütleri ile emek örgüt temsilcileri katıldı.

Açıklamayı Üniversiteli Genç Kadınlar adına Nisan Çıra, yaptı. Çıra, avukatlardan aldıkları bilgiye göre kaçırılan öğrencilerin gözaltı veya hastane işlem kayıtlarının bulunmadığını söyledi. 

 ‘ŞEHİR EŞKİYASI’

Çıra, kaçırılan arkadaşlarının kaçırıldıktan iki saat sonra Ankara’nın farklı semtlerinde bırakıldıklarını söyledi.

Çıra, “Aradan geçen 2 saat sonra bir arkadaşımızın darp edilerek Gölbaşı’nda, bir arkadaşımızın Pursaklar’dan bırakıldığını, 3 saat sonra ise diğer arkadaşımızın Sincan’da bırakıldığını öğrendik. Ankara Emniyeti’nin ‘şehir eşkıyası’ gibi sokak ortasından arkadaşlarımızı kaçırarak suç işlemelerini teşhir ettik” diye konuştu.

Çıra ayrıca, kaçırılan arkadaşlarının darp edilip, ‘Bir daha Boğaziçi eylemlerine katılmayacaksın’ şeklinde tehditler aldığını da ekledi.

 ‘BAŞ EĞMEDİK’

Üniversite öğrencilerinin hukuksuz bahanelerle hedef gösterildiğini belirten Çıra, “Faşist AKP-MHP iktidarı bilmelidir ki baskılarınız, gözaltlarınız, tutuklamalarınız bizleri hiçbir zaman yıldıramadı yıldıramayacak” dedi.

Çıra öğrencilere dönük polis baskısına ilişkin ise “Ankara’da üniversiteliler olarak evimizin önünde bekleyen polis araçlarına, her sokağa çıkışımızda GBT bahanesiyle durdurulup gözaltı yapılmasına, göz altılardan sonra ailelerin aranmasına kısacası faşizmin her türlü aygıtıyla bizleri sokaklardan çekme çabasına hiçbir zaman baş eğmedik” diye konuştu.

‘ÖLÜMLE TEHDİT ETTİLER’

Daha sonra konuşan kaçırılan öğrencilerden Ali Berke Aydoğan ise şunları söyledi:

“Birkaç soru soracağız diye arkadaşımdan uzaklaştırdılar. Yaka paça arabaya bindirdiler. İki saat boyunca tehdit ederek, fiziksel şiddet uygulayarak arabayla dolaştırdılar. Bir ara Ankara dışına çıktık. Gölbaşı’nda bir sokakta arabayı yavaşlatıp, durdurmadan ‘defol git’ diyerek arabadan attılar. ‘Arkadaşlarına söyle onları da alacağız. Sokakta dolaşamayacaksınız öldürürüz’ diyerek bizi ölümle tehdit ediyorlar. İstedikleri kadar tehdit edebilirler. Ne yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar, bizi sindiremeyecekler, hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Ellerinden geleni artlarına koymasınlar.”

‘90’LI YILLARIN UYGULAMASI’

Kaçırılan bir diğer öğrenci Uğurcan Baynal ise, polislerin kendisini araca bindirdikten sonra il sınırı dışına kadar götürdüklerini ifade ederek,“90’lı yılların uygulamalarını hala sürdürmek isteyenler olabilir. Belli başlı olayların içinde olduğumuzu, herkesi toplayacaklarını söylediler. Bu süreç geçici. Gençlik kazanımlarına kazanım katarak ilerleyecektir. Tüm kayyımlar gidinceye kadar direneceğiz” dedi.

Kaçırılan öğrencilerden Ali Berke Aydoğan ile Uğurcan Baynal konuya ilişkin olarak İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvuruda bulundu. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı