Ankara’daki Gezi eylemlerine ilişkin görüntüleri inceleyen emniyet, ana soruşturma dosyasındaki şüpheli listesine yeni isimler ekledi

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, başkentte yapılan Gezi Parkı eylemlerine ilişkin basın savcılığının yürüttüğü soruşturmada şüpheli sayısı her geçen gün artıyor. Bir ay süren eylemlere ilişkin birleştirilen ana soruşturma dosyasında şüpheli sayısı eylül ayında yaklaşık 500 kişiydi. Ancak emniyetin görüntülerden yaptığı inceleme sonunda şüpheli sayısı 800’e çıktı. İnceleme sürüyor.

Taksim Gezi Parkı’nda ağaçların kesilmesine tepki olarak 31 Mayıs’ta başlayan ve tüm yurtta hükümet karşıtı gösterilere dönüşen eylemlerin Ankara ayağına ilişkin soruşturmada sona yaklaşıldı. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet suçundan soruşturma yürüten Ankara Basın Savcılığı, daha önce 6 ayrı iddianamede 137 kişi hakkında dava açmıştı. Dava açılan eylemlerden birini de 16 Haziran günü Kızılay’da yapılmak istenen Ethem Sarısülük anması oluşturmuştu.

Diğer eylemleri tek bir dosyada birleştiren basın savcılığı, geçen aylarda 500 kişilik bir liste yapmıştı. Ankara Emniyeti Güvenlik Şube’de oluşturulan özel ekip, bir ay süren eylemlere ilişkin MOBESE, polis kamerası ile televizyon görüntüleri üzerinden incelemesini sürdürüyor. Özel ekip, görüntülerde kamu malına zarar veren, polise taş atan kişileri tespit edip, şüpheli listesine ekliyor. Şu ana kadar yapılan incelemeler sonunda şüpheli listesindeki isim sayısının 800’e çıktığı öğrenildi. Bu kapsamda açılan davaların da eklenmesiyle Ankara’daki Gezi eylemlerinde sanık sayısının bine çıkması bekleniyor. Savcılık, 800 kişi hakkındaki iddianamesini yazmayı sürdürüyor ve önümüzdeki günlerde tamamlayıp mahkemeye gönderecek.