ANKARA- Emek ve demokrasi güçleri, KESK'in çağrısıyla AKP Hükümeti'nin 4+4+4 eğitim sistemine karşı Ankara'da buluştu. 25 bin kişi, "4+4+4'e geçit vermeyeceğiz" dedi.

Sıhhiye'ye doğru yapılan yürüyüşün en önünde Eğitim-Sen imzalı, "4+4+4'ün yarattığı tüm sorunlara karşı, geleceğimiz için, eşit, parasız, bilimsel, demokratik, anadilde, nitelikli eğitim istiyoruz" pankartı açıldı. Pankartın arkasında 4 gündür Türkiye'nin dört bir yanında yürüyüş yapan eğitim emekçileri yer aldı.

Yürüyüş sırasında sık sık, "Okuluna, ülkene, geleceğine sahip çık", "4+4+4'ü durduracağız", "Karanlığa teslim olmayacağız", "Çocuklarımız, okullarımız için yürüyoruz", "Zindanlar boşalsın, tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı.

Eğitim-Sen Kurtulan Şubesi, "Roboskî'yi unutma" dövizleri, Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi ise "Asimilasyon kurumu değil, özgür demokratik okulda anadilde eğitim" yazılı pankartlar taşıdı.

Eğitim-Sen Hatay Şubesi'nin arkasında Suriye'ye Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformu'nun pankartı taşındı sık sık "Katil ABD, işbirlikçi AKP" sloganları atıldı.

Sıhhiye Meydanı, binlerce kişinin "Kız çocuklarının eve kapatılmasına, 5 yaşındaki çocukların okula gönderilmesine, öğretmenlerin sürgün edilmesine, paralı eğitime, çocukların can güvenliğinin tehdit edilmesine, eğitimin her kademesinin imam hatipleştirilmesine hayır" sloganıyla yankılandı

'ÜLKEYİ YASALARLA YENİDEN KURUYORLAR'
Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, yaptığı konuşmada, alandakilerin yanı sıra 68 tutuklu KESK'liyi selamladı. Yıldız, AKP Hükümeti'nin ülkeyi yasalarla baştan başa yeniden kurma niyetinde olduğunu belirtti, "O yüzden uluslararası egemen güçlerle birlikte Suriye ile sıcak savaş noktasına gelmiştir" dedi. Hükümetin Kürt ve Alevi düşmanlığı üzerinden toplumu savaşa hazırladığını söyleyen Yıldız, "Uluslararası işbirlikçilerle hazırladığı programlarla yeni dayatmalar getiriyor. 4+4+4 IMF, AB, Dünya Bankası'ndan besleniyor" diye konuştu.

Yıldız, toplumun bir yandan da kökten dinci bir biçimde yeniden şekillendirilmeye çalışıldığını ifade etti, "Biz siyasal iktidarın yapmaya çalıştığı tüm bu düzenlemelerin farkındayız" dedi.

"Sorunları çözmüyor. Örnek Kürt sorunu" diyen Yıldız, şöyle konuştu: "Seçilmişler dahil binlerce insan tutuklanıyor. Uludere'de insanlar katlediliyor. Kürtçe bir kültür dili değil diyerek inkar ediliyor. Bir diğer çözülemeyen sorun Alevi sorunu. Alevilerin kapılarına çarpı atılması noktasına gelindi."

'TEK FARK GİYSİLERİ'
Değişime ihtiyaç olduğunu ancak bu değişimin ezilenlerden, yoksullardan yana mı yoksa burjuvaziden yana mı olacağının önemli olduğunu söyleyen Yıldız, AKP iktidarının toplumun mücadele eden bütün kesimleri üzerinde baskı kurduğunu söyledi. "Biz bu rejimi 12 Mart'tan, 12 Eylül'den, 28 Şubat'tan biliyoruz" diyen Yıldız, 12 Eylül'ün üzerinden 32 yıl geçmesine rağmen bugünün dünden farklı olmadığını belirtti. Yıldız, Başbakan Erdoğan ile Kenan Evren arasındaki tek farkın giysileri olduğunu kaydetti.

Eğitimdeki sorunlara dikkat çeken Eğitim Sen Genel Başkanı Yıldız, ırkçı, ezberci, gerici, cinsiyetçi, paralı eğitim sisteminin değişmesi gerektiğini kaydetti, "Ama bunlara baktığımızda bir tane bile adım olduğunu görmüyoruz" dedi.

4+4+4'ün zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmadığını belirten Yıldız, yoksulların çocuklarını ilk 4'ten sonra okula göndermeyeciğini, kız çocuklarının eve kapatılacağını, erkek çocuklarının tamirhaneye göndereliceğini söyledi. Yıldız, "Yasanın hiçbir aşaması bilimsel değil. Okula başlama yaşı skandal. Yasa hiçbir eğitim bilimi kriterine uymuyor. Toplumun son derece önmli talebi olan zorunlu din dersinin kaldırılması ve anadilde eğitim de bu yasada yok. 4+4+4 bilim dışıdır, eşitsizliktir, yoksulluk, yolsuzluktur, daha çok sınav, daha çok dershane, sömürünün altta kalanın canı çıksındır, şiddetttir, inanç özgürlüğüne getirilen engeldir. Yani 4+4'lük rezaletin kendisidir" diye konuştu.

Din dersleri hariç okullarda hiçbir hazırlık olmadığını söyleyen Yıldız, bu mitingi gövde gösterisi olsun diye yapmadıklarını, 17 Eylül'den itibaren kentlerde bu yasanın sorunlarına karşı birlikte mücadele edeceklerini söyledi.

'DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
KESK Genel Başkanı Lami Özgen, "tekçi otoriter faşizan yönetime karşı direnmeye devam edeceğiz" dedi. AKP Hükümeti'nin pervasızca hukuksuzluk ve adaletsizliği hayata geçirdiğini söyleyen Özgen, KESK'in muhalif politikaları nedeniyle AKP Hükümeti'nin hedefinde olduğunu söyledi. Özgen, ekledi: "Sinmeyeceğiz."

Özgen, AKP'nin kendi geleceği için Ortadoğu'daki halklarla Türkiye halklarını karşı karşıya getirmek istediğini belirterek, Türkiye ve Suriye halkları arasında bir sıkıntı olmadığını belirtti. (ETHA)