İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla yerel yönetimlerin koronavirüse karşı başlattığı yardım kampanyalarının incelenmesi için genelge yayınlandı. Genelgenin ardından İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin bağış hesaplarının bloke olduğu açıklandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla 81 ilin valiliklerine genelge gönderildi. Kovuşturma başlatılması istenenen genelgede şu ifadeler uyer aldı:

“Son günlerde bazı yerel yönetimler başta olmak üzere kurum, vakıf ve derneklerin 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun açık hükümlerine rağmen herhangi bir izin almadan bazı hesapları ilan ederek yardım toplama faaliyetine giriştikleri görülmüştür. ‘İzin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır’ hükmü çerçevesinde gerekli işlemler yapılacaktır.”

Genelgenin ardından CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Burkay Düzce, Vakıfbank tarafından İBB’nin bağış hesabının bloklandığını açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da Ankara Büyükşehir Belediyesinin bağış hesabına Vakıfbank tarafından blokaj konulduğunu doğruladı. Belediyelerin kendi kanunlarına göre bağış toplama yetkisi olduğuna dikkat çeken Torun hukuki mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Torun 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Kanunununda belediyelerin bağış kabul etmesiyle ilgili düzenlemeler bulunduğunu hatırlattı.

İBB MAHKEMEYE BAŞVURDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, belediyenin Korona salgını ile mücadele için açtığı banka hesabını bloke eden Vakıfbank’ın işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması için idari yargıya başvurdu.