15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında dün yayımlanan 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 48 üniversiteden 330 akademisyen kamu görevinden çıkarıldı.

En çok ihracın yaşandığı Ankara Üniversitesi’nden, 34’ü ‘barış akademisyeni’ olmak üzere toplam 72 akademisyen atılmıştı.

Cebeci Kampüsü’nde bir araya gelen akademisyenler, öğrenciler ve bazı milletvekilleri ihraçları protesto etti.

Siyasal Bilgiler Fakültesi önünde toplananlar “Saray’ın ibişi olmayacağız”, “Rektör istifa” sloganları ile ihraçlardan sorumlu tuttukları rektör Erkan İbiş’e tepki gösterdiler.

1 Eylül’de çıkarılan 672 no’lu KHK’yla ihraç edilen Aysun Gezen, ihraçlarda İbiş’in kişisel tercihlerinin etkili olduğunu belirterek bilimsel üretimin engellenemeyeceğini savundu:

“Uzun süredir Cebeci kampüsü özelinde devam eden üniversitelere yönelik ciddi saldırı var. Bu saldırı, 1 Eylül’den beri KHK’larla işten çıkarmalara yansıdı. Üniversitelerin ilerici, aydın birikimini eritmek istiyorlar. Üniversitelere dindar, kindar, itaatkar nesiller yerleştirmek istiyorlar. Buna karşı çıkanları, aydınlığı, ilerici birikimi, bilimsel özgürlüğü, üniversitenin özerkliğini savunanları hedef gösterip bir bir atıyorlar. Entelektüelin kamusal sorumluluğunu yok sayarak, bilginin toplumsallaşmasını, barış talebini dile getirmeyi suç sayarak bizleri buradan uzaklaştırmaya çalışıyorlar.

Ama bugün burada biz dayanışma ile yanyanayız. Bizi buralardan atsalar da bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizi beyan ediyoruz.

Dünkü KHK ile birçok arkadaşımız ihraç edildi. Ankara Üniversitesinde rektörden kaynaklı ayrı bir saldırı var. Rektör resmen kişisel kini haline getirdi bu işi. Başkanlık sistemi gündemde. Başkanlık sistemi ne getirecekse Ankara Üniversitesi rektörü bunu bilfiil uyguluyor. Burada buna karşıyız.

Bilimsel, özgür, üniversitenin tüm bileşenlerinin katılımının sağlandığı demokratik bir üniversite istiyoruz. Bu taleplerimiz yüzünden işten atılıyoruz. Bizim başımız dik, mücadelemiz hiçbir şekilde sona ermeyecek.”

Yine aynı KHK’yla ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, İbiş’i ihraçların arkasındaki isim olarak göstererek, “Erkan İbiş AKP Siyaset Akademisi’nin hocasıdır. Yandaşlığıyla ihraçlara imza atmıştır” dedi.

CHP Eğitim Komisyonu Sözcüsü Gaye Usluer, “Mülkiye bu ülkenin gözbebeğidir, Cumhuriyetin temelidir. Mülkiyeye kilit vurdular. Ama mülkiyeyi mülkiye yapan öğretmenleridir, öğrencileridir. O öğretmenlerin beynine, diline, kalemine kilit vuramayacaklar” diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtuluş’un daha önce fikir alışverişi yaptığı akademisyenleri ihraç ettiğini söyledi: “AKP’ye geçmeden önce bu akademisyenlerle birlikte olmuş, fikir alışverişi yapmış biri olarak bu KHK’ya imza attı. Başbakan yardımcılığı sevdasına attığı bu imza çocuklarına bırakacağı en kötü mirastır. OHAL’i millete değil devlete karşı ilan ettiklerini söylemişlerdi ama milletten ellerini çekemediler! Utanmalılar!”

Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Yalçınkaya ise yazılı bir açıklamayla Ankara Üniversitesi’nde bahar döneminde lisans ve lisansüstü düzeyde işletme, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve kamu yönetimi ve maliye bölümünde verilmesi gereken onlarca dersin ihraçlar sebebiyle yapılamayacağını açıkladı.

Yalçınkaya, bunlara ek olarak lisansüstü düzeyde tez yönetme hakkına sahip beş anabilim dalı üyesi görevden çıkarıldığı için, yalnızca siyaset bilimi lisansüstü programındaki en az 50 tez çalışmasının danışmansız kaldığını ve nasıl yürütüleceğinin belirsiz olduğunu duyurdu.