Ankara Üniversitesi’ndeki ihraçlar nedeniyle eleştirilen rektör Prof. Dr. Erkan İbiş, ihraç edilen öğretim üyelerinden Dr. Cenk Yiğiter hakkında 1000 TL’lik manevi tazminat davası açtı.

Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’ın haberine göre, İbiş’in tazminat davası açmasının nedeni, Yiğiter’in Twitter adresinden kendisine ‘üniversite katili, sarayın ibişi, AKP Siyaset Akademisi hocası, Ak Rektör’ gibi ifadeler kullanması.

Bu ifadelerle kişilik haklarının ihlal edildiğini ileri süren İbiş, hakkındaki ByLock iddialarına ilişkin haberleri Yiğiter’in paylaşmasını da yine aynı kapsamda gördü. Ancak İbiş’in hakaret olarak gördüğü en ilginç ifade, Yiğiter’in kendisine yönelik “İkimiz bir fidanın güller açan dalıyız” sözleri oldu.

İbiş, Yiğiter’in kendisini ‘AKP Siyaset Akademisi hocası’ olarak tanımlamasına da karşı çıkarak, AKP’ye üye olmadığını, sadece Siyaset Akademisi’nde kendi uzmanlık konuları olan ‘radyasyon’ ve ‘inovasyon’ konularında konferanslar verdiğini belirtti.

İbiş, Yğiter’in kendisini sürekli taciz ettiğini ileri sürerek, dilekçede şu iddialarda bulundu:

“Tweet’lerin sıklığı ve içeriği eleştiri sınırını çoktan aşmış taciz boyutuna gelmiştir. Davalı gerçekleri yok saymakta, müvekkil aleyhinde sistemli bir şekilde gerçek olmayan, küçük düşürücü, alaycı, kişilik haklarını ihlal eden paylaşımlarda bulunmakta ve bunları sosyal medya aracılığıyla yaymaktadır. Doğru ve gerçek olmayan bir eyleme, bir olguya dayalı yapılan, küçük düşürücü değer yargısı içeren, her çeşit paylaşım ve düşünce açıklaması hukuka aykırıdır.”

Yiğiter ise İbiş’in kendisine ihraç edilmeden önce ve hatta ihraç edildikten sonra toplam altı soruşturma açtığını hatırlattı. Yiğiter’e daha önce İbiş’in AKP Siyaset Akademisi’nde ders anlatmasını gündeme getirdiği için kınama cezası verilmişti. Yiğiter’in Siyaset Akademisi nedeniyle yaptığı şikâyet ise YÖK Denetleme Kurulu’nun önünde beş aydır hiçbir işlem yapılmadan bekliyor.