Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampusu’ndaki öğrencilerin baktığı köpeklerin mama kaplarına konulan antidepresanlı yiyecekle uyutularak toplatıldığı iddia edildi.

BirGün’den Mustafa Mert Bildircan’ın haberine göre, üniversitenin Rektörlük binasının da bulunduğu yerleşkesinde antidepresanlı mamadan yiyerek komaya giren köpekler, klinikteki tedavilerinin ardından Empati Doğa ve Hayvan Hakları Savunucuları Derneği’nin koruması altına alındı.

Ancak iki köpeğin durumunun tekrar ağırlaşması nedeniyle kliniğe geri gönderildiği öğrenildi.

Üniversitede görev yapan özel güvenlik görevlilerin akşam saatlerinde büyük kovalarla köpeklere yem taşıdığını gören üç üniversite öğrencisinin ilgililere ulaşmasıyla ortaya çıkan skandalla ilgili üniversite yönetiminden herhangi bir açıklama gelmezken, hayvan dernekleri ve yurttaşların girişimi sonucu toplama işleminin durduruldu.

EMPATİ Doğa ve Hayvan Hakları Savunucular Derneği Başkanı Neslihan Zaimoğlu, Ankara Üniversitesi’ndeki öğrencilerin kendisini arayarak, “Burada bir zehirlenme vakası var. Okulda belediye ekipleri var” dediğini söyledi.

 “Okula gittiğimde kendinden geçtiği için bir köpeğin kliniğe transfer edildiğini öğrendim” ifadelerini kullanan Zaimoğlu, yerleşkede bulunan diğer köpeklerde de “sorun” sezdiğini söyledi.

“Üniversitenin belediyeye, ‘köpekleri biz uyutalım, toplama işlemini siz yapın’ şeklinde bir yazı gönderdiğiyle ilgili ciddi duyumlarımız var” iddiasında bulunan Zaimoğlu, şöyle devam etti:

“Yiyorlar ve zehirleniyorlar. Okulda, ağırlığı 50 kilo olan köpek de var 10 kilo olan da… Köpeklerin, kilolarına göre alması gereken miktarlar da belli. Buna dikkat edilmeden, koca bir kovaya antidepresan doldurup köpeklere sunulunca, köpekler almaları gereken miktarın üzerinde antidepresana maruz kalıyorlar.”

Antidepresanlı kovaları akşam saatlerinde okula taşıyan özel güvenlik görevlilerinin, öğrencilerin, “Biz zaten köpekleri besliyoruz, kimden geldi bu mamalar?” sorusu üzerine, “Bir hayvanseverden geldi. Siz dokunmayın” dediğini öğrendiğini aktaran Zaimoğlu şöyle devam etti:

“Okuldaki güvenlik amirine, kampusta bir zehirlenme vakası yaşandığını söyledim. O sırada fakültede olan Büyükşehir Belediyesi’nin veterineriyle konuşmak istedim ama bana içeride Belediye ekiplerinin olmadığını söylediler. O sırada da bana içerinden, ekiplerle ilgili fotoğraf ve videolar geliyordu.”

YASAYA AYKIRI TOPLAMA İŞLEMİ

Zehirlenen köpekleri toplamak isteyen Belediye ekiplerine tepki göstererek, toplama işlemini durdurmaya çalışan bir öğrencinin özel güvenlik görevlileri tarafından darp edildiğini öne süren Zaimoğlu, “Olayın gerçekten yanlış ilerlediği görülünce ve baskılar artınca işlemi durdurdular” diye konuştu.

Okuldan sadece kısır olmayan köpeklerin kısırlaştırma amacıyla alınabileceğini ancak yöntemin doğru olmadığı vurgulayan Zaimoğlu, “Ankara Üniversitesi’nde gerçekleşen toplama işleminde 5199 No’lu Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırılık var. Ruhsatsız ilaç kullanımı ve veteriner hekim olmaksızın uyutma işlemi buna örnek” dedi.

Zaimoğlu Rektör Erkan İbiş dahil üniversitenin ilgili birimlerine ulaşma çabalarının sonuçsuz kaldığının altını çizdi.