Ankara Katliamı’nda yaralanan Uğur Gümüşkaya’nın tedavisi Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde devam ederken, baba Erol Gümüşkaya hastanenin mali işler servisi tarafından çağrılarak kendisine 26 bin TL’lik hasta masrafı gösterildi.

Sağlık Bakanlığı’nın katliam mağdurlarının tedavi masraflarının nasıl karşılanacağına ilişkin herhangi bir talimatta bulunmadığı açığa çıktı.

TTB Kriz Merkezi 10 Ekim gecesi yapılan açıklamada toplam 419 kişinin yaralandığını belirtmişti. Gümüşkaya’nın da aralarında bulunduğu 419 kişi hastane kayıtlarında “terör mağduru” olarak değil “adli vaka” olarak geçiyor. Tedavinin ilk aşamasında masrafların tahsilatı konusu fiilen hastane yönetimlerinin inisiyatifine bırakılırken, ilerleyen aşamalardaki kontrol vb süreçler içinse herhangi bir sözlü güvence  verilmiyor.

Sağlık Bakanlığı’nca yapılan sözlü açıklamaya göre Ankara Katliamı’nda yaralananlardan herhangi bir ücret talep edilmeyecekti. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan hastanelere ulaşan bir yazı yok.

Mali işler servisinin kendisine 26 bin TL’lik masraf çıkarması üzerine Hastane Başhekimliği’ne giden Erol Gümüşkaya, başhekimi odada bulamadı. Başhekim sekreterinin hastane hizmetleri müdürüyle görüşmesi üzerine, hastane müdürü “adli vaka ile acilden giriş yapanlardan ücret alınmadığını” dile getirdi.

Uğur Gümüşkaya’nın tedavi süresi boyunca ücret alınıp alınmayacağının sorulması üzerine ise hastane müdürü yine “Bu hastaneye ameliyat için geldiğinde ‘adli vaka’ olarak giriş yapılacak, bu durum da hastane yine ücret talep etmeyecektir” dedi.

Erol Gümüşkaya’nın bu konuya dair resmi bir belge istemesinin ardından ise Sağlık Bakanlığı’nın hastanelere resmi bir yazı göndermediği sadece bir açıklamayla bunu söylediği, hastanelerin inisiyatifiyle sürecin yürütüldüğü öğrenildi. Tedavi sonrası kontrol sürecine ya da hastanın Ankara’dan kendi memleketine gittiğinde devam edecek gerekli tedavi sürecine dair ise sözlü bir güvence dahi verilmedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI GÜVENCE VERMEDİ

Gümüşkaya, Hasta Hakları Birimi’ne giderek konuyla ilgili dilekçe verdi. Dilekçede süreci anlatan ve bundan sonraki süreçte hastane yönetiminin nasıl bir karar alacağını soran Gümüşkaya konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Sağlık Bakanlığı’ndan bir güvence bekliyorum. Yarın öbür gün çocuğumu başka hastaneye ameliyata götürdüğümde bana güvence versinler. Ben çocuğumu Hopa’ya götürdüğümde orada bana ne diyecekler. Demeleri lazım ki bunlar terör mağdurudur, bunlara bomba atıldı. Benim çocuğum adli vaka değil terör mağdurudur. Bu durumun belgelenmesini istiyorum.”  İfadelerini kullandı. (Sendika.org)