Ankara JİTEM Davası duruşmasında tanık olarak dinlenen CHP’li Fikri Ankara ve çevre kentlerinde 1993-1996 yılları arasında 19 kişinin öldürülmesine ilişkin açılan ve kamuoyunda “Ankara JİTEM Davası” olarak bilinen davanın 23’üncü duruşması, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya sanık ve mağdur avukatları katılırken, CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar tanık olarak dinlendi.

CHP’Lİ SAĞLAR’DAN ÇARPICI İFADELER

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, daha önce tanık olarak dinlenilmesine karar verilen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Fikri Sağlar konuştu. Sağlar, Meclis Susurluk Komisyonu raporu ile 1997’de Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı olarak görev yapan Kutlu Savaş tarafından hazırlanan raporlarda faili meçhul cinayetlerle ilgili bilgilerin kapsamlı bir şekilde yer aldığını hatırlattı.

Ancak, Sağlar raporlardaki önemli bir kısım bilginin dönemin koalisyon hükümetinde yer alan 3 partinin genel başkanlarının ortak kararıyla “devlet sırrı” şeklinde tanımlanarak, rapordan çıkarıldığını söyledi.

Sağlar’ın ardından mağdur avukatları talepte bulunarak, daha önceki celsede dönemin Mesut Yılmaz’ın dinlenmesinin reddedilmesi yönündeki karardan vazgeçilerek, Sağlar’ın bu ifadeleri doğrultusunda Yılmaz ve Tansu Çiller’in dinlenilmesini talep etti.

Avukat Yusuf Alataş da, söz konusu davanın sıradan bir seri cinayet davası olmadığına dikkat çekerek, “Devletin en üst düzey yetkililerinin kararlarıyla işlenen 19 cinayet, bu dosyada bulunmaktadır. Ancak yargılamaya bakıldığında yargılamanın amacı, gerçeğe ulaşması olmasına rağmen ne yazık ki bu dava sürecinde adil bir yargılama yapılmamıştır” ifadesini kullandı.

Taleplerin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, daha önce Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı’ndan istenen raporun beklenmesine ve raporun incelemesinin ardından eski başbakan Mesut Yılmaz’ın dinlenmesi talebinin incelenmesine karar verdi. Avukatların ek iddianame tanzim edilmesi talebini ise reddeden mahkeme, duruşmayı 4 Mayıs’a erteledi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı