İZMİR HDK: ‘97 YIL ÖNCEKİ ACILARI PAYLAŞIYORUZ’

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir bileşenleri, Ermenilerin yüzlerce yıldır yaşadıkları topraklardan sürülerek ölüme yollandıkları ‘Büyük Felaket’i unutmadıklarını belirterek, ‘Büyük Felaket’in sembol isimlerinden Talat Paşa'nın adını taşıyan bulvar üzerinde bir açıklama yaptı.

 

Bu topraklarda çok acılar yaşandığına, bunlardan birisinin de 24 Nisan 1915’le simgelenen tarih olduğuna işaret edilen açıklamayı HDK adına Şengül Umutlu yaptı.

 

Açıklamada, “Bu gerçeği bildiğimiz için, geçmişle aramıza duvar örmek yerine, geçmişimizle yüzleşiyoruz. Geleceğe bu anlayışla bakıyoruz. Bu tarihsel acının, aynı toprakların, aynı coğrafyanın insanları olarak geleceğimizi daha fazla karartmasını istemiyoruz. Birbirini anlamanın, yaraları samimi bir yaklaşımla sarmanın mümkün olduğunu düşünüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

TALAT PAŞA İSİMLERİ SİLİNMELİ

Yaraların iyileşmeyeceğine ancak hafifleyebileceğine, bunun için de tarihle yüzleşmek gerektiğine vurgu yapılan HDK açıklamasında, “Soykırımın baş mimarlarından Talat Paşa’nın adı okullarımızdan, caddelerimizden silinmeli, çünkü tarihle yüzleşmek için ona ait ne varsa onunla hesaplaşılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

 

Şengül Umutlu, açıklamayı, “24 Nisan 1915 tarihi yalnızca Ermeniler için değil, bu ülkenin yurttaşları, farklı halkları olarak bizler için de, yüreklerde ve hafızalarda derin izler bırakmıştır. Ermeni toplumunun yaşadığı insanlık trajedisini yüreğimizin derinliklerinde duyuyor, o süreçte yaşamını yitirenleri hüzünle anıyoruz” diyerek tamamladı. (Yurtsuz.net)

ANKARA

24 Nisan 1915; Ermeni soykırımının başlangıç günü.24 Nisan 2012 tarihi ise soykırımın 97. Yılı. Bugün soykırımı anmak için Ankara’da Sakarya Caddesi’nde her kesimden insan toplandı ve Ermeni halkının acısına ortak olundu.

 

‘Bu acı hepimizin’ pankartıyla sessiz ve slogansız bir anma düzenlendi. Anma programı Baskın Oran’ın kısa bir konuşmasıyla başladı ardından tehcir sırasında ölenlerin adları okundu. Soykırım mağdurlarını anmaya gelen duyarlı vatandaşların arasında Mithat Sancar da vardı. (Efecan Tan / Ankara DH)

 

24 NİSAN BODRUM’DA DA ANILDI

Bodrum Belediye meydanında bir araya gelen grup, ortak basın açıklamasını okudular ve ölenlerin anısına mum yakıp saygı duruşu yaptılar.

Grup tarafından okunan basın açıklaması şöyle:

“Ömrünü Anadolu halklarının barışına adayan ve bu uğurda canından olan Hrant Dink, yarayı sarmanın gereğini hatırlatmış, ‘Bugün hâlâ unutmayı savunanlar, aslında sadece geçmişten değil, gelecekten korkanlardır. Unutulmamış geçmiş, geleceğin de teminatıdır’ demişti. Bir de hayali vardı:  ‘Bir 24 Nisan’da bu topraklarda hep birlikte tüm bu insanları hatırlamak, ruhları şad etmek, acıda ortaklaşarak sevinçler üretebilmek, yalnızca Ermeni halkının duyduğu ıstırabı dindirmekle kalmayacak, Türkiye’nin de demokratikleşmesinin ta kendisi olacaktır.’

 

Geleceğimiz için el ele yapabileceklerimiz var. Gelin, bu 24 Nisan’da meydanları dolduralım. Geçmişteki bu büyük acıya ortak bir yasla sahip çıkalım. Ve bir kez de ortak yastan çıkan umutta buluşalım.”

 

25 Nisan Çarşamba günü saat 17.30’da da Bodrum Oassis Nurol Kültür Merkezinde Zagarya Mildanoğlu ve M.Arif Koçer’in konuşmacı olarak katılacağı “1915 de ne oldu?” konulu bir konferans gerçekleştirilecek. (Bodrunda Bugün)

 

KADIKÖY HDK'DEN YÜZLEŞME ÇAĞRISI

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadıköy Meclisi, Ermeni Soykırımı'nın 97. yıldönümü nedeniyle Kadıköy'deki Kalkedon Meydanı'nda oturma eylemi yaptı. Mumlar yakan HDK delegelerine müzisyen, yazar İkbal Kaynar, Ermenice ve Türkçe türküler seslendirdi.

 

HDK Kadıköy Meclisi adına açıklama yapan Seçil Şen, 1915 Ermeni Soykırımı'nın 20. yüzyılın en büyük soykırımı olduğunu belirterek, "Bu soykırımda İttihat ve Terakki hükümeti ile işbirliği yapan ve katliamı destekleyen Almanlar da suç ortağıdır. Hitler döneminde uygulanan Yahudi soykırımının ilk denemesi böylece Almanlar tarafından Osmanlılar üzerinden Ermenilere uygulanmış oldu" dedi. (ETHA)