103 kişinin hayatını kaybettiği 10 Ekim Katliamı Davası'nda IŞİD üyesi olmakla suçlanan sanıklar hakkında yeni detaylar ortaya çıktı.

IŞİD’in eğitim kamplarında fotoğrafları ortaya çıkmasına rağmen IŞİD’lilerden Ahmet Güneş ve İlyas Kaya ‘Yeterli delil yok’ denilerek serbest bırakıldı.

Evrensel’den Birkan Bulut’un haberine göre, 10 Ekim Ankara Katliamı’nın planlayıcıları arasında yer aldılar. Katliam günü de Antep’te firari olmalarına rağmen yöneticisi oldukları Genç Ensar Derneği’nin fesih kongresine katıldılar.

Gaziantep 4 ve 5. Ağır Ceza Mahkemelerinden 10 Ekim Katliamı dava dosyasına gelen belgelerde firari sanık Ahmet Güneş, tutuklu kardeşi Talha Güneş’in de arasında bulunduğu 11 kişi, IŞİD kamplarında ve infaz videolarında 14 Nisan 2014’te tespit edildi.

Daha önce de gündeme gelen Ahmet Güneş’in infazcı olduğu görüntülerin en net haline ulaşıldı. Antep’te 25 Mart 2014 tarihinde polisin yol kontrolü sırasında Mustafa Delibaşlar, Ahmet Güneş ve IŞİD’li Yunus Durmaz’ın kardeşi Ökkeş Durmaz, yol kenarındaki çalılıklara bir şeyler attıkları görülünce yakalanmışlardı. Burada ele geçirilen harddiskte yapılan incelemeler sonucunda Suriye’nin Lazkiye kentinde IŞİD üyelerinin infaz ve eğitim görüntüleri ortaya çıktı.

Kampta, Ahmet Güneş ve tutuklu kardeşi Talha Güneş, polis operasyonunda kendisini patlatan IŞİD’in Antep Emiri Yunus Durmaz, Halil İbrahim Kiraz, İlyas Kaya, Cebrail Kaya, Kürşat Akçiçek, İbrahim Öztürk, Muhammed Cengiz Dayan, İsmail Pektaş, Abidin Aygün isimli şahıslar bulunuyor. Ayrıca daha önce bilirkişi raporları ile eğitim kamplarında silahlı görüntüleri tespit edilen, ancak burada ismi yazılmayan 10 Ekim davası tutuklu sanığı Metin Akaltın da yüzü kapalı bir şekilde burada görüntüleri bulunuyor. Ahmet Güneş, bir kişiyi infaz ettikleri bu görüntüleri savunmuştu.

SERBEST BIRAKILINCA BİR DAHA GELMEDİ

Ancak mahkeme “Delillerin elde edilmiş olması, delil karartma şüphelerinin bulunmaması” gerekçesiyle adli kontrol uygulamasıyla tutuksuz yargılanmak üzere sanıkların tahliyelerine karar verdi.

Ardından 5. Ağır Ceza Mahkemesinin suç duyurusu üzerine Ahmet Güneş hakkında 6 Mart 2015 günü kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı ve dava 2. Ağır Ceza mahkemesinde görülmeye başlandı. Ancak, serbest kaldıktan sonra kayıplara karışan Ahmet Güneş, yargılandığı cinayet davasında hiçbir duruşmaya katılmadı.

KATLİAMDAN SONRA İYİ HAL VE BERAAT

Adli kontrol uygulamasıyla tahliye edilen fakat kendilerine ulaşılamayan 3 sanığın yargılandığı “Silahlı terör örgütü üyesi olma” davasında mahkeme heyeti, 10 Ekim Ankara Katliamı’ndan 12 gün sonra karara vardı. Görüntülerde Ahmet Güneş’in IŞİD kamplarında silahlı eğitim aldığı, bir kişiyi öldürdüğü ve terör örgütüne kendi iradesi ile katılarak organik bağ kurarak suç işlediğine en sonunda kanaat getirdi. Ahmet Güneş’e terör örgütü üyeliği suçundan verilen 7 yıl 6 ay hapis cezası, “duruşma sırasındaki iyi hali”nden dolayı 6 yıl 3 aya indirildi.

Ökkeş Durmaz ve Mustafa Delibaşlar’ın ise Ahmet Güneş ile aynı araçta yakalanmaları dışında yeterli delil bulunamadığını belirten mahkeme, kayıplara karışan ve Ankara Katliamı sanıklarından Mustafa Delibaşlar ile Ökkeş Durmaz’ı beraat ettirdi. Hatta yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı.

KATLİAM GÜNÜ DERNEK FESHETTİLER!

Oysa “bulunamayan” Ahmet Güneş, IŞİD’in faaliyetlerinde sıkça adı geçen Genç Ensar Derneğinde resmi faaliyetlerini sürdürüyordu. Genç Ensar Derneği 10 Ekim 2015, yani katliam günü düzenlediği olağanüstü genel kurulunda kendisini feshetti.

Derneğin feshi gerekçesi ise “Derneğin tüzüğünde yazılı amacına ulaşmak maksadıyla faaliyette bulunulamadığı için derneğin amacına ulaşamayacağından dolayı derneğin feshine” olarak gösteriliyor.

Saat 14.00’te yapıldığı belirtilen genel kurulun üye listesinde firari sanık Ahmet Güneş, IŞİD’in eğitim kamplarında görüntüsü tespit edilen İlyas Kaya, 10 Ekim davası tutuklu sanıklarından Abdülmubtalip Demir’in imzaları da bulunuyor.

10 Ekim Ankara Katliamı davasında bugün ve yarın 8. grup duruşmalar görülecek. Davada 19'u tutuklu, 17'si firari toplam 36 sanık yargılanıyor.

Kaynak: Evrensel